Mraveniště je nejúspěšnější projekt galerie. Poprvé tam žlutooranžový labyrint chodeb a tunelů z kartonu byl v roce 2013, přilákal desítky tisíc dětí. Od roku 2017 je dřevěný, aby vydržel dětskou hru déle než pár měsíců. Nabízí 25 metrů tunelů, náklady loni byly 2,2 milionu korun. Od otevření nového Mraveniště 12. května 2017 jím prošlo téměř 80.000 lidí.

Expozici vylepšil její hlavní autor Vladimír Větrovský. Přibyl kus labyrintu, herní prvky a ruční malby po stěnách. "Snažíme se o iluzi louky a toho, že Mraveniště je uprostřed vysokých trav, rostlin a květin. Do výstavy vstupujeme jako mravenci, tudíž i výmalba je velkoformátová a jsme tedy menší než samotné květiny," řekl Větrovský.

Sladovna expozici průběžně zdokonaluje. Zaměstnanci galerie si všimli, že rodičům není útulno na lehátkách. "Tak jsme vyrobili krásné sedačky pro mravence z dřevěné konstrukce, které jsou laděné v designu Mraveniště," řekl ředitel Sladovny Adam Langer.

Sladovna dnes také otevřela experimentální ateliér Laboratoř zaměřený na animovaný film. Animaci si lidé zkusí, poznají také její formy a historii. "V minikině poběží smyčka vybraných filmů pro inspiraci a okolo budou děti potkávat různé předchůdce animovaného filmu, se kterými si budou hrát, a navíc si vytvoří i své vlastní. Hlavní část toho všeho budou profesionální animátorky, které budou s návštěvníky tvořit formu animovaného filmu na pokračování," řekl galerijní pedagog Tomáš Novotný.

Kdysi průmyslová budova Sladovny je největším zážitkovým prostorem pro rodiny s dětmi v Jihočeském kraji. Sladovna má letos rozpočet 14,6 milionu Kč, zahrnuje i očekávané příjmy včetně peněz z grantů. Město letos přispělo částkou 8,3 milionu.