Výstava v Předzámčí připomene zásadní opravy, kterými památky v Třebíči v uplynulých letech prošly. Podle Hanáčkové měly velký význam rekonstrukce zámku a nádvoří u baziliky, obnova přístupové cesty k ní, rekonstrukce a zprovoznění Domu Seligmanna Bauera nebo zámecké ledárny. Artefakty na výstavu zapůjčilo Muzeum Vysočiny Třebíč. Podle Hanáčkové jsou to předměty z baziliky, které jsou uložené v depozitáři muzea a nejsou běžně návštěvníkům přístupné, nebo artefakty nalezené při vykopávkách na nádvoří před bazilikou a zámkem. Spony a kachle pocházejí z doby Smila Osovského, uvedla Hanáčková. Třebíčské panství vlastnil od poloviny 16. století. Výstava potrvá do 31. července.

Konference bude na zámku v Kamenném sále. Účastníci budou hovořit o fungování měst a památek UNESCO. Čtvrteční program je určen odborníkům, v pátek bude pro školy, uvedla Hanáčková. Mezi přednášejícími budou historik Rudolf Fišer, starosta Českého Krumlova Dalibor Carda nebo Dita Limová z ministerstva kultury.

Koncert věnovaný 15. výročí zápisu bude ve čtvrtek v 19:00 přímo v bazilice sv. Prokopa. Bude přístupný zdarma. Komorní orchestr Virtuosi Trebicenses doprovodí na varhany Marek Buš.

Návštěvnost památek UNESCO se podle Hanáčkové zvýšila v uplynulých patnácti letech víc než desetinásobně. V době zápisu na seznam UNESCO byla roční návštěvnost synagogy asi dva nebo tři tisíce lidí. "Dnes jich přijde asi 30.000 a dalších 15.000 turistů sice navštíví židovské město a naše informační centrum, ale vstupenku do synagogy si nekoupí," řekla Hanáčková.

Na seznamu UNESCO je na Vysočině ještě město Telč na Jihlavsku a areál Zelená hora u Žďáru nad Sázavou.