Nejbohatší nabídka bude tradičně v Plzni. Hned na začátku prázdnin se v centru uskuteční například 11. ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Na scéně v Proluce v sadovém okruhu v centru města uvidí letos diváci premiérově hru Cyrano s Michalem Dlouhým v hlavní roli a reprízu loňské inscenace Akvabely. Už tradičně by mělo léto v Plzni patřit také multižánrovému festivalu Živá ulice, jehož jednotlivé části se uskuteční v červenci a v srpnu a nabídnou divadlo, hudbu, klauny, nový cirkus a pohádky pro děti v podání českých i zahraničních umělců. Letní program připravuje po několik let i Plzeňský Prazdroj. Nádvoří pivovaru bude i letos patřit v červenci a srpnu koncertům Léto v Prazdroji. Hraje se každý čtvrtek od 19:00 a vystoupí například Yo Yo band, Ota Balage, Vilém Čok & Bypass, Minus 123 minut a další. Na každý letní pátek připravil pivovar projekce letního kina u Zahradního pavilonu Formanka.

Díky projektu Plzeňského kraje, se po celé léto ve velkých i menších památkách v kraji uskuteční také Letní barokní festival. Je připraveno deset velkých barokních slavností a další téměř tři desítky menších akcí. Podtitulem festivalu, který se uskuteční například v Klatovech, Tachově, Mariánské Týnci, Manětíně, Nepomuku, v Hrádku u Sušice a na dalších místech, je ochutnat baroko všemi smysly. Návštěvníky tak čekají ukázky barokní hudby, tance a módy, šermířské souboje, ochutnávky dobových pokrmů, barokní vůně či barokní ohňostroje a ohňové show, novinkou je letos barokní kolotoč, který se roztočí na velkých slavnostech.

Vrcholem léta v Domažlicích je už tradičně největší svátek folkloru v kraji a jedna z největších a nejstarších národopisných slavností v Česku Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť. Ročně na ně přijede na 80.000 lidí. Letos se konají 10. až 12. srpna už 64. slavnosti a nabídnou kromě folkloru, tradiční řemeslný jarmark, slavné bohatě zdobené chodské koláče i církevní část - bohoslužby pod širým nebem na vrchu Vavřineček.

Vlastní program mají i památky. Hrad a zámek Horšovský Týn připravil tradiční výstavu s filmovou tématikou. Letos to budou kostýmy a rekvizity z pohádek režiséra Zdeňka Trošky. Navíc památka připravila dva víkendové divadelní víkendové maratony, novinkou budou dvoudenní Trauttmansdorffské slavnosti 5. a 6. července. Klášter Kladruby i letos připraví Hradozámeckou noc - 25. srpna se návštěvníci mohou těšit na celovečerní program ve spolupráci s Hvězdárnou v Plzni. Manětínský zámek na Hradozámeckou noc chystá netradiční prohlídky v barokních kostýmech a večerní pohádková představení ve slavnostním sále.

Milovníci rockové hudby se mohou na začátku července vydat na tradiční dvoudenní festival Pekelný ostrov do Holýšova na Domažlicku, kde letos vystoupí britská kapela Uriah Heep či české kapely Chinaski, Arakain s Lucií Bílou, Harlej a další. Svoje místo v kalendáři letních akcí má v Plzeňském kraji také putovní festival Hrady.cz, kterému bude patřit konec července tradičně ve Švihově na Klatovsku.

Desítky akcí připravil na léto pro turisty také Národní park Šumava. Zájemci se budou moci vydat na přírodovědné vycházky za zvířaty i rostlinami, dozvědět se víc o netopýrech, o hmyzu, u šumavských zálesácích i zlatokopech či o výcviku záchranářských psů, kteří jsou cvičeni pro hledání lidí ztracených v horách. Uvidí také ukázku vázání vorů, starých řemesel a plavení dřeva nebo výrobu tradičních šumavských skleněných perel.