Akce nabídne po tři večery ve Východočeském divadle představení souborů z Ruska, Česka a Japonska. Zájemci také mohou absolvovat tréninky s tanečníky nebo si čtvrtý den zajít na jazzový koncert do Divadla Exil. Festival se koná od 9. do 12. června.

"Japonci vědí, že máme stoleté výročí republiky. Vedoucí souboru mi volala, jakou mají připravit choreografii, jestli Vltavu nebo Slovanské tance. Ty jsem blahé paměti tančila v Praze. Je to pro mě velké těšení, jak Dvořáka pojmou," řekla Machová.

Pravidelným hostem festivalu je Dance Company Jazz Ballet Valery. Podle organizátorky má soubor ve světě velký úspěch. "V Hollywoodu zvedal ze židlí 2500 lidí, stojí to za to, americká kritika o nich psala jako o události roku," řekla Machová.

První den se koná galavečer, následující den je soutěžní, tanečníky hodnotí odborná porota i diváci. "Při soutěžním odpoledni se všichni stávají porotou, zveme i rodiče s dětmi," řekla Machová.

V pondělí pak soubory chystají představení pro školy a zároveň zvou zájemce na taneční dílny. V komornějším prostředí Divadla Exil zazní v úterý. Amatérská scéna hostí festivalovou akci podruhé. Zpívat i tančit budou Olga Sergejevová a Boris Tereškin.