Za přípravný výbor asociace o svých aktivitách na webu informovali Lenka Kolihová Havlíková, Štěpán Kubišta, Šárka Pavelková a Jakub Vedral.

Podle nich v Česku platforma, která by formulovala otázky smyslu a postavení nezávislého divadla napříč žánry, chybí. Podstatou takového divadla je podle nich pohotovost v reakcích na společenská témata, překračování dočasných trendů a poryvů.

"Nezávislé divadlo je živým účastníkem života společnosti, který probouzí, zpochybňuje, podněcuje. Nezávislé divadlo je velmi často důležitým ambasadorem české kultury v zahraničí. Je proto zapotřebí prosazovat jedinečnost sektoru nezávislých divadel, navázat kontakt s veřejnou správou a zastřešovat vzájemnou komunikaci těchto divadel," uvádějí zakladatelé asociace.

Asociace má být otevřeným sdružením divadelních subjektů, produkčních domů i jednotlivých tvůrců, působících v oblasti divadel nezřizovaných veřejnou správou. "Naším cílem je poskytnout zázemí pro sběr dat a jejich analýzu, výměnu informací a zkušeností mezi divadly, působit na jednotlivé články veřejné správy v oblasti legislativy a kulturních politik," uvádějí iniciátoři asociace. Přidali se k nim třeba zástupci Divadla Letí, Spitfire Company, Venuše ve Švehlovce, Vosto5, Vila Štvanice či MeetFactory. Ustavující schůze se bude konat 26. května v Jatkách78 v Praze Holešovicích.