V den útoku v centru Štrasburku chtěla policie Chekatta zadržet v rámci vyšetřování ozbrojeného přepadení z letošního léta. Policisté se pokusili podezřelého v jeho bydlišti zatknout jen několik hodin před střelbou na vánočních trzích, ale nezastihli ho. Při prohlídce našli granát a pistoli, informovala televize BFMTV.

Agentura AP s odvoláním na zdroje ve francouzské policii napsala, že Chekattův trestní rejstřík ve Francii čítá 25 záznamů včetně několika závažných loupeží. Podle BFMTV byl také delší dobu sledován kvůli možné náboženské radikalizaci při pobytech ve vězení. Tam se ocitl několikrát, ve Francii to bylo naposledy v roce 2015. Podezřelý byl veden na zvláštním seznamu osob považovaných za hrozbu pro národní bezpečnost, na němž podle agentury AFP asi polovinu osob tvoří islámští radikálové. Teroristický motiv u úterního útoku ale zatím potvrzen nebyl.

Mluvčí BKA dnes před polednem řekla novinářům, že Chekatt v letech 2016 a 2017 pobýval v německém vězení za krádež. Poté byl vyhoštěn zpět do Francie, kde prý úřady věděly, že jde o radikálního islamistu.

Útočník v úterý krátce před 20:00 SEČ vstoupil do ochranného pásma kolem vánočních trhů na Gutenbergově náměstí v centru Štrasburku a začal střílet. Následně se dvakrát dostal do přestřelky s příslušníky ozbrojených složek, přičemž zřejmě utrpěl zranění. Přesto se mu podařilo uniknout v taxíku a není vyloučeno, že se již nachází mimo francouzské území.

Francie při pátrání po Chekattovi spolupracuje s německými orgány, potvrdila mluvčí BKA. Dodala, že na francouzském seznamu nebezpečných jedinců byl i jeho bratr Sami. V Německu ani jeden v databázi možných islamistů veden nebyl.