Mluvčí ministerstva Zuzana Eliášová uvedla, že úřad informacemi o údajném násilí v porodnicích nedisponuje. Zároveň ministerstvo sdělilo, že jakékoli chování personálu, které by nebylo v souladu s lidskou důstojností a s profesionálním přístupem, považuje za nesprávné.

Slovenské ministerstvo podle AP doporučuje, aby matky i novorozenci zůstávali v nemocnicích až čtyři dny bez ohledu na jejich zdravotní stav. Agentura dále tvrdí, že v mnohých nemocnicích je to povinné, neboť zdravotnická zařízení za to získávají náhrady od pojišťovny.

Eliášová se proti informacím o zadržování žen v porodnicích proti jejich vůli ohradila. Zároveň uvedla, že dobu zdravotní péče po porodu ovlivňuje především zručnost matky při péči o novorozence, rozvoj laktace a provedení všech vyšetření u dítěte. Slovensko nicméně zvažuje, že doporučenou dobu hospitalizace zkrátí ze čtyř na tři dny, dodala.

Agentura AP ve svém materiálu píše, že rodičky a jejich děti jsou v nemocnicích po celém Slovensku běžně a neoprávněně zadržovány. Nejvíce tím trpí především Romky, které mimo jiné čelí ve zdravotnických zařízeních rasismu a fyzickému násilí.

Klíčovou roli podle AP hraje pojištění. Několik zdravotníků agentuře sdělilo, že nemocnice získají od pojišťoven náhrady, pokud matky i děti zůstanou ve zdravotnickém zařízení nejméně čtyři dny po porodu.

Tuto praxi potvrdila například slovenská soukromá pojišťovna Dovera, která náhrady vyplácí za matky a novorozence zvlášť, píše AP. Oba musí v nemocnici zůstat nejméně čtyři dny. Matka přitom se souhlasem lékaře může zařízení opustit dříve.

Podle AP opatření nejhůře dopadá na romské ženy. Mnohé z nich si stěžovaly, že je personál v nemocnicích bije, křičí na ně a ignoruje jejich potřeby, a to i během samotného porodu. Některé také uvedly, že na jedno lůžko jsou často uloženy dvě ženy i jejich děti.

Některé Romky z nemocnic po porodu kvůli údajné diskriminaci utíkají a pro své dítě se pak vrátí po několika dnech. Zdravotnická zařízení si pak za péči o dítě v absenci matky účtují zvláštní poplatky, píše AP.

Uvedená tvrzení důrazně odmítla kežmarská nemocnice, která reagovala s ohledem na to, že reportáž agentury AP je domicilovaná právě Kežmarkem. "Je absolutně vyloučené, aby romské pacientky byly fackované, jak se tvrdí v reportáži, nebo jakýmkoli jiným způsobem ponižované. Naši pacienti nejsou rozlišovaní podle barvy pleti nebo vyznání, žádná segregace v kežmarské nemocnici neexistuje. Jde o absurdní výmysl," sdělila mluvčí Alžbeta Sivá.

Dodala, že reportáž AP je "nekorektně upravená tak, že odpovědi nekorespondují s pokládanými otázkami".