"Pro tuto chvíli můžeme říci, že v důsledku požáru zemřelo osm lidí, 38 osob bylo zraněno, z toho devět vážně - mají těžké popáleniny a byli helikoptérami přepraveni do nemocnic v Portu a Lisabonu," řekl agentuře AFP Carlos Pereira z civilní ochrany.

Požár propukl krátce před devátou hodinou místního času (22:00 SEČ). V prvním poschodí komunitního centra ve městě v tu chvíli večeřelo 70 osob. Členové sdružení se sešli už během dne kvůli turnaji v kartách a televiznímu přenosu zápasu portugalské fotbalové ligy.

"Vše nasvědčuje tomu, že požár způsobil výbuch kamen, oheň se rychle rozšířil po opláštění budovy a uvolnilo se velké množství oxidu uhelnatého," uvedl starosta okresu José António Jesus.

V první patře se u dveří v záchvatu paniky shromáždilo příliš mnoho lidí, a proto nešly otevřít, řekli listu Publico očití svědci. Po několika minutách přihlížející zvenku za pomoci terénního vozu a lana vytrhli jiné dveře.

"Vše se seběhlo strašně rychle, za pět minut bylo celé patro v plamenech," popsal neštěstí deníku Julio Dias, který se v přízemí díval na fotbalový zápas.

Požár byl uhašen zhruba za hodinu, informovali místní hasiči.

Téže noci utrpělo zranění 26 osob ve španělské metropoli, kde se ve druhém patře nočního klubu propadla část stropu o 16 metrech čtverečních. Jedenáct ze zraněných bylo dopraveno do nemocnice s "pohmožděninami a lehkými zraněními", ostatní byli ošetřeni na místě, informovala záchranná služba.