Akce ze zúčastnili zástupci Sdružení místních samospráv (SMS ČR), k protestu se připojili také zástupci České pirátské strany. Demonstraci svolaly Asociace místních samospráv ČR a Asociace hotelů a restaurací ČR. Akci zakončil pochod před objekt ministerstva kultury v ulici Milady Horákové. Demonstrující tak vyjádřili nesouhlas s postojem ministerstva, které se problémem OSA podle nich odmítá zabývat.

"Ministerstvo kultury není oprávněno vstupovat do těchto v zásadě soukromoprávních vztahů a regulovat sazby odměn, které mají být předmětem smluv mezi uživateli a kolektivními správci," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Dodala, že tím je však dotčena pravomoc Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže posuzovat, zda ze strany kolektivních správců nedochází ke zneužívání dominantního postavení z hlediska soutěžně právních předpisů.

Podle předsedy pirátské strany Ivana Bartoše nemá smysl vyjednávat o výši poplatků, ale je třeba kriticky zhodnotit jejich oprávněnost. "Jedná se například o paušály založené na presumpci viny podle principu rohlík nekupuješ, ale hubu máš, a tudíž bys mohl jíst," řekl Bartoš.

SMS ČR poukazuje na negativní dopad zvýšení poplatků na podnikatele v pohostinství i na obce. Protest přes sídlem OSA měl chvílemi podobu happeningu, když přítomní dávali drobné do kasičky v podobě prasátka za skandování 'přispějte na chudý OSA'.

"Ochranný svaz autorský, jakožto soukromý subjekt, nepovažuje za vhodné, aby se vyjadřoval k předvolebním prohlášením a akcím politických uskupení," řekla ČTK mluvčí OSA Šárka Chomoutová.

V legislativním procesu je nyní vládní novela zákona o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů. Mimo jiné stanoví, že zvýšení autorských poplatků za reprodukovanou hudbu musí být přiměřené. SMS ČR má podezření, že se OSA snaží zvýšit sazby před nabytím účinnosti novely autorského zákona.

V úterý místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) oznámil, že se dohodl s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) na tom, že autorské poplatky za reprodukovanou hudbu by se neměly zvyšovat o více než trojnásobek inflace za minulé tři roky. Průměrná roční míra inflace v ČR se podle Českého statistického úřadu v minulých třech letech pohybovala ve výši 1,4 procenta, 0,4 procenta a 0,3 procenta.

OSA, který zastupuje majitele autorských práv k hudebním dílům, loni vzrostly příjmy na 915 milionů korun. Organizace k 31. prosinci 2015 zastupovala 8819 domácích nositelů práv a statisíce nositelů autorských práv z celého světa.