V dovolání nastolil Dvořák například otázku, zda je policista osobou veřejného zájmu, která musí - podobně jako třeba politici - snést vyšší míru veřejné kontroly, včetně kritiky. Podle NS to vyplývá přímo z charakteru povolání.

"Je totiž zcela nepochybné, že povolání policisty je v maximální míře spojeno s jeho veřejným působením, takže jsou na tyto pracovníky kladeny též zvýšené odborné i morální nároky," stojí v usnesení senátu s předsedou Pavlem Pavlíkem. Verdikt padl koncem roku, nyní soud zpřístupnil odůvodnění. Dvořák má ještě možnost podat ústavní stížnost, musel by ale argumentovat porušením svých základních práv.

Článek v Blesku vyšel v červenci 2008. Fotka od čtenáře zachytila Dvořákovo auto na místě pro invalidy před pekárnou v České Lípě. "Tam se strašně složitě jezdí a složitě parkuje, přede mnou tam vjíždělo auto a byl jsem vlastně dotlačen tam zastavit," citoval tehdy Blesk Dvořáka. Druhý den ještě vydal doplňující článek o tom, že vodorovné značení místa pro invalidy není dostatečné, má být doplněno ještě svislou značkou.

Dvořák v žalobě požadoval omluvu a odškodnění 200.000 korun. Městský soud v Praze rozhodl, že sice nešlo o místo vyhrazené pro invalidy právními předpisy, ale vůle majitele pozemku byla zřejmá, což měl Dvořák ve své funkci respektovat. Vrchní soud pak verdikt změnil a vyhověl Dvořákovi, avšak NS předloni nařídil nové projednání. Argumentoval významem svobody tisku pro demokracii. Poté se již vrchní soud postavil na stranu vydavatelství Ringier Axel Springer, které v době publikování sporného článku Blesk vlastnilo. Nyní civilní spor po šesti letech skončil odmítnutím Dvořákova dovolání.

Okresní soud v Liberci Dvořákovi minulý týden uložil za korupci a porušení služebních povinností dva roky vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Údajně si řekl o úplatek nejméně 250.000 korun, jinak hrozil, že zastaví preventivní bezpečnostní projekt. Trest je souhrnný, týká se i zneužití pravomoci úřední osoby ve třech případech. Také v této složité trestní kauze intervenoval v minulosti Nejvyšší soud.