Proti odhadům ČNB byl pomalejší i růst regulovaných cen. Jádrová inflace a meziroční růst cen pohonných hmot byly v říjnu naopak nepatrně vyšší, než předpovídala ČNB. Primární dopady změn nepřímých daní pak odpovídaly prognóze.

Zveřejněná data podle Holuba potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB. "Podle ní zůstávají celkové fundamentální inflační tlaky v tuzemské ekonomice silné, a to zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou a pokračujícím růstem reálné ekonomiky," uvedl. Zároveň podle něj ve prospěch růstu cen začaly opět působit dovozní ceny, do kterých se vedle růstu zahraničních cen promítá nedávné oslabení kurzu koruny.

Na přelomu letošního a příštího roku se inflace podle Holuba zvýší. K tomu přispěje opětovné oživení růstu cen potravin i zrychlení růstu regulovaných cen. "V dalším období se však celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a postupné zvolňování dynamiky mezd. Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora přiblíží k dvouprocentnímu cíli ČNB, na němž setrvá během roku 2020," uvedl Holub.