"V návaznosti na rok 2016, kdy společnost přehodnotila své interní rizikové limity a obchodní model a došlo k restrukturalizaci obchodního oddělení, se obchodní aktivity společnosti stabilizovaly," uvedla ve zprávě společnost.

Alpiq Energy SE je součástí švýcarské energetické skupiny Alpiq Holding Ltd. Jediný vlastník, švýcarská Alpiq AG, letos v dubnu rozhodla, že celý loňský zisk firmy se použije na úhradu neuhrazené ztráty minulých let.

Společnost patří mezi firmy s nejvyššími ročními tržbami v Česku. Například podle žebříčku, který v polovině září zveřejnila úvěrová pojišťovna Coface, patří Alpiq Energy vedle Škody Auto a Hyundai Motor Manufacturing Czech mezi největší tuzemské firmy. Žebříček hodnotil společnosti podle obratu a analyzoval i další parametry, jako jsou počty zaměstnanců, makroekonomická data, struktura sektorů i trhů.

Alpiq Energy SE je jedním z největších účastníků na velkoobchodních a maloobchodních trzích s elektřinou ve střední a východní Evropě. Firma je také členem pražské energetické burzy Power Exchange Central Europe (PXE). Mateřská společnost Alpiq vznikla na konci minulého desetiletí spojením švýcarských společnosti Atel, založené v roce 1894, a EOS, založené v roce 1919. Zahajovací rozvaha tuzemské Alpiq Energy SE je datována do roku 2009.