Nejvíce lidí (41,8 procenta) s hypoteční smlouvou má roční úrokovou sazbu 2,01 až 2,49 procenta. Každý pátý má podle průzkumu úrokovou sazbu do dvou procent.

Průměrná úroková sazba hypoték letos v lednu stoupla podle údajů Fincentra Hypoindexu na 2,28 procenta z prosincových 2,19 procenta. Předloni v prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. Tehdy začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Loni začala zvyšovat sazby také Česká národní banka.

Při výběru banky se respondenti rozhodovali nejčastěji podle úrokové sazby (73,1 procenta), na druhém místě (45,5 procenta) byly poplatky spjaté se sjednáním a čerpáním hypotečního úvěru, následovala délka fixace (42,5 procenta). Pro téměř pětinu bylo rozhodujícím kritériem vzít si půjčku na bydlení u své domovské banky, za důležitější (23,1 procenta) považovali přístup hypotečního poradce.

"Průzkum odhalil, že v průměru každý druhý klient vybíral ze dvou až tří konkurenčních nabídek hypotečních úvěrů," uvedl manažer Monety Tomáš Kostrhoun. Porovnáním více nabídek může podle něj klient zjistit, že ušetří až desítky tisíc korun u bank, které nabízejí zdarma zpracování hypotečního úvěru, vedení úvěrového účtu či odhad nemovitosti a výpis z katastru nemovitostí.

Zájem o nové půjčky na bydlení zůstává vysoký. Podle zjištění každý sedmý respondent bez hypotéky plánuje, že o ni zažádá v nejbližších 12 měsících, a každý třetí tak chce učinit v rozmezí jednoho až dvou let.