O převzetí společnosti Abertis již usiluje její italský konkurent Atlantia. Ten v polovině května za Abertis nabídl 16,3 miliardy eur a později naznačil, že je ochoten tuto nabídku zvýšit. Zdroje agentury Reuters minulý týden uvedly, že společnost Atlantia je za převzetí Abertisu připravena nabídnout až 17,8 miliardy eur.

Abertis provozuje 8600 kilometrů silnic s mýtem ve 14 zemích Evropy, Ameriky a Asie. Jedničkou je ve Španělsku a Chile a významnou pozici má ve Francii, Brazílii, Itálii a Portoriku, působí i v Británii, Argentině nebo v Kolumbii. Firma provozuje také telekomunikační infrastrukturu a je většinovým vlastníkem největší satelitní společnosti v Latinské Americe Hispasat.

Firmy Atlantia a Abertis se pokusily o spojení již v roce 2006, od plánu ale nakonec ustoupily kvůli odmítavému postoji italské vlády a regulačního úřadu. Fúze společností Atlantia a Abertis by vytvořila největšího provozovatele placených silnic na světě.

Zdroj blízký společnosti ACS podle agentury Reuters tvrdí, že nabídka Hochtiefu má podporu ze strany španělské vlády. Šéf Hochtiefu Marcelino Fernández Verdes nicméně uvedl, že nabídka nemá žádnou spojitost s politickými rozhodnutími. Upozornil rovněž, že v rámci návrhu na převzetí Abertisu není plánováno žádné propouštění zaměstnanců.

Hochtief nabízí za každou akcii Abertisu 18,76 eura v hotovosti, nebo 0,1281 své akcie. Podle Verdese by podíl ACS v Hochtiefu mohl v důsledku této transakce klesnout pod 50 procent ze současných 72 procent.

Cena akcí Abertisu dnes vzrostla o sedm procent na 18,84 eura. "Očekáváme, že Atlantia bude o Abertis bojovat, protože je to životní příležitost," řekl agentuře Reuters jeden z obchodníků.