"Mnoho podniků má pochybnosti, zda současná příznivá situace vydrží," řekl Fuest. Upozornil také, že některá odvětví se budou muset vypořádat se strukturálními problémy spojenými s rozmachem nových technologií, jako jsou elektromobily či digitalizace.

Institut Ifo v pondělí zveřejní zprávu o březnovém vývoji podnikatelské nálady v Německu. V únoru se podnikatelská nálada překvapivě zlepšila, její index vystoupil na 111 bodů z lednových 109,9 bodu. Vrátil se tak na prosincovou úroveň, která byla nejvyšší od února 2014.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 1,9 procenta, nejprudším tempem za pět let.

Hospodářský růst v Německu loni podpořila silná soukromá spotřeba, zvýšené vládní výdaje a příznivý vývoj ve stavebním sektoru. Německá vláda ale koncem ledna potvrdila, že letos počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta. Ifo podle Fuesta letošní růst odhaduje na 1,5 procenta.