"Nejčastěji se nám vrací malé elektro spotřebiče, mobilní telefony a některé dárky ze sortimentu hobby. Naopak se prakticky nesetkáváme s tím, že by zákazníci vraceli sportovní potřeby nebo hračky," uvedl ředitel péče o zákazníky Alza.cz Martin Lakomý.

Na Mall.cz se v drtivé většině vrací zpět oblečení. Důvodem bývá nevhodně zvolená velikost. O zboží, které se vrací do prodeje i jako "rozbalené", je ze strany zákazníků zájem. "Například u spotřební elektroniky, kde zákazníci porušený obal prakticky neřeší, je poptávka vysoká a zboží se vyprodá v řádech dnů," uvedl mluvčí e-shopu Jan Řezáč.

Podle údajů vyhledavače slev Skrz.cz je u zlevněného rozbaleného zboží v nabídce po Vánocích nejvíce zastoupena elektronika. "Domácí spotřebiče, nábytek, oblečení a sportovní potřeby. Výše slevy takových produktů závisí samozřejmě na druhu zboží i jeho původní ceně. Nejčastěji se ale objevují produkty se slevou okolo 30 procent," dodal David Beška z vyhledávače slev Skrz.cz.

E-shop Kasa.cz uvádí, že objem vráceného zboží se ve srovnání s loňským rokem snižuje. Na nevhodných dárcích vydělávají on-line bazary. "Řada lidí k věnovaným dárkům nedostane účtenku, nebo je jen nechce vyměňovat a raději je prodá. Proto je leden pro bazarový trh stejně úspěšný jako konec prosince," uvedl ředitel internetové přepravní služby Zaslat.cz Miroslav Michalko. Zatímco v lednu se on-line bazary těší stejným tržbám jako v druhé polovině prosince, v únoru obraty bazarů i přepravních služeb podle něj klesají o 30 až 40 procent.

Mobilní aplikace Střelto, která umožňuje prodej na největších tuzemských inzertních serverech Aukro, Annonce nebo Bazoš, zaznamenala po Vánocích nárůst v počtu vystavených inzerátů o stovky procent oproti zbytku roku. "Mezi dárky, ze kterých byli lidé nejčastěji zklamáni, a proto je posílají dál, patřily letos mobilní telefony a také nevhodné oblečení. Nejvíce se lidé zbavovali věcí bezprostředně po Štědrém dni a celkově nejsilnějším dnem bylo úterý 27. prosince," uvedl ředitel Střelto Lumír Kunz.

Podle produktového manažera Sbazar.cz Pavla Koláře byl po Vánocích v nabídce výrazný růst nabídek k prodeji zejména v sortimentu knih. "To, že kryty na mobilní telefony byly častým dárkem, svědčí i fakt, že jejich nabídka v povánočním týdnu vzrostla o pětinu. Podobně je na tom kategorie oblečení," dodal Kolář.