ČMKBK v první polovině letošního roku uzavřela přes 2500 smluv na obchod s elektřinou a plynem, meziročně o zhruba 800 více. Většinu z celkového počtu letos uzavřených kontraktů tvořily obchody se silovou elektřinou pro konečné odběratele, zhruba dvě pětiny pak tvořily obchody se zemním plynem, také pro konečné odběratele. "Vzhledem ke snížení cen od února 2015 zrychlili odběratelé letos nákup dodávek energií na další období, jednalo se například o kontrakty na rok 2016, případně 2017," uvedl Soukup.

Zatímco například uzavírací kurz zemního plynu v režimu velkoodběr na konci června loňského roku byl 685 Kč/MWh, letos je to 616 Kč/MWh. Podle mluvčího letos zřejmě na burze znovu vzroste celoroční objem smluv, meziročně tak o deset až 20 procent.

ČMKBK otevřela trh s elektřinou a zemním plynem koncem roku 2009. V roce 2014 bylo přes burzu uskutečněno přes 97 procent objemu obchodů s fyzickými dodávkami komodit uzavřených na všech českých komoditních burzách. Množství zobchodované elektřiny a plynu přesáhlo šest terawatthodin energií pro konečné odběratele v celkové hodnotě pět miliard korun. Na Českomoravské komoditní burze Kladno aktuálně působí 14 obchodníků s elektřinou či plynem z řad velkých i středních dodavatelů.