Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Úspěch v online světě vás může stát život, dokládá Galbraithovo Černočerné srdce

Autor: Ivan D. Hladík - 
7. února 2024
16:15

A je to tady znovu, s železnou pravidelností. Rojí se zástupy nenávistných komentářů, dštících síru. Proč? Vyšel šestý případ Cormorana Strika a Robin Ellacottové nazvaný Černočerné srdce. A jeho autor(ka) Robert Galbraith čili J. K. Rowlingová si přece chválu nezaslouží. Nebo ano?

Je to skoro směšné, kdyby to nebylo tolik protkané nenávistí, záští, zákeřností, s jakou se při zjevení jména Robert Galbraith nebo J. K. Rowlingová pokaždé vyrojí „poslední spravedliví“ zástupci tzv. woke hnutí (výraz z angličtiny, tvar slovesa wake, znamenající probuzení či procitnutí, jímž se zaštiťují ti, kteří se dle svých tvrzení probudili z iluze o spravedlivosti zavedených pořádků). Trestají autorku za věty, které řekla před lety. Sami jsou přitom mnohem zákeřnější než slova, jež kritizují. Nejsou schopni odlišit názory umělce od jeho díla. A pochopit, že i mýlit se je demokratické, že nikdo ze světových celebrit a umělců nemá patent na neomylnost, že nikdo není povinen mít názor propagovaný nějakou skupinou.

A tak i premiéra nové knihy ze série příběhů soukromého detektiva Cormorana Strika je bouřlivá. Čtenáři si ale své oblíbené tituly a autory nenechají ujít, svoji Rowlingovou si dokážou bránit a podpořit. „Vy všichni, bojovníci za klávesnicí, si myslíte, že jste vyhráli, ale v této knize a jejím brilantním ztvárnění toxicity chatů Rowlingová opět prokázala svou brilantnost jako vypravěčka, své porozumění společnosti a lidem a dokázala, že je mnohem inteligentnější, uvážlivější, statečnější a soucitnější člověk než kdokoli z vás,“ vzkázala kritikům z přesvědčení (aniž by přečetli jedinou stránku z knihy) čtenářka Tina na webu knižní databáze a knihomolské sítě Goodreads.

Cormoran Strike a Robin Ellacottová vyšetřují svůj šestý případ, opět o něco temnější. Cormoran Strike a Robin Ellacottová vyšetřují svůj šestý případ, opět o něco temnější. | Blesk – Midjourney AI, idh

A co kniha, o níž tu jde především? Inu, je to kláda, doslova! 1152 stran už si do kabelky ani batohu na cesty nestrčíte, Černočerné srdce si tak nejvíce vychutnáte v pohodlí domova. Stojí za to. Záhy vám také dojde, proč tolik stran. Jedním z důvodů je třeba zobrazení online komunikace, jak jsme na nich ze sociálních sítí zvyklí. Ale popořádku... O čem je šestý Strikův případ?

Když do detektivní kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Robin usoudí, že jí nemůže nijak pomoct, a vše pustí z hlavy. Za pár týdnů však přijde šok – mladou ženu totiž kdosi zavraždil na hřbitově Highgate, kde se celý seriál odehrává. Robin a Cormoran Strike se pouštějí do pátrání a brzy objeví zcela nové podoby zla.

Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Může být vrahem? Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívkou Anomie. Může být vrahem? | Blesk – Midjourney AI, idh

Kniha Zlín k synopsi dodává dvě citace: „Mimořádně zdařilý současný kriminální román, který poukazuje na mnohé negativní aspekty sociálních médií a on-line. Zároveň se autorka dobře vypořádala s problémem, kterým si sama musela projít,“ napsal další čtenář na Goodreads. „Varovný příběh o vlivu virtuálního světa na životy skutečných lidí,“ uvedl deník Guardian. Nemýlí se. Ke čtenáři se dostává tradičně skvělý text vytvořený ve vodách, v nichž se Rowlingová umí pohybovat bez zaváhání. Zvládnete-li si udržet přehled v ději i postavách, z nichž některé používají více identit, titul vás pohltí.

Než dojdete naplněni intenzivním napětím (a nadšením z knihy) přes všechny zvraty do finále, budete žasnout nejen nad autorčinou zručností, ale nad tím vším, co může ukrývat online svět, do kterého denně dobrovolně zabředáváme. Jediné, co by snad čtenáře možná zamrzí je fakt, že i tentokrát (pozor, spoiler) Robin a Strike kolem sebe více krouží, než by se nořili do milostného vztahu. Osobně musím říct, že mně tento prvek baví. Takových zamilovaných párečků na stopě zločinu už bylo! Právě to jejich neomalené naťukávání a nesmělé náznaky jsou zajímavější a poněkud lidštější.

Kriminalisté mají tentokrát plné ruce práce se zločinem, tělem a stopami, které ukrývá hřbitov Highgate. Kriminalisté mají tentokrát plné ruce práce se zločinem, tělem a stopami, které ukrývá hřbitov Highgate. | Blesk – Midjourney AI, idh

Jak dokážou internetoví trollové měnit realitu, ubližovat (zejména ženám), stát se hrozbou a možná i něčím víc? I o tom je Černočerné srdce, přivádějící nás do nebezpečných zákoutí on-line světa, dle slov nakladatelství Zlín (a Albatrosu). Rowlingová i přesto, že ukazuje na negativní aspekty online světa, které do velké míry poznala na vlastní kůži, nemoralizuje, nevychovává, prostě vypravuje. Opět poutavě, nápaditě, s typickým anglickým detektivkářským fortelem. A své kritiky si hravě „maže na chleba“. I tím, že znovu přinesla knihu, kterou vás bude bavit číst.

Hodnocení 90 %

Robert Galbraith

Černočerné srdce

Počet stran: 1152

Vydavatel: Kniha Zlín, 2024

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi