Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Hrozí Česku zákazy knih? Prozradíme i hity nejen pod stromeček

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. října 2023
06:00

Čtení a knihy jsou čím dál tím víc cool nebo in, chcete-li. Přesto za sebou mají těžký rok. Upravují se, dokonce zakazují. Hrozí něco takového i Česku? Která kniha je i u nás nejčtenější a co budeme číst na Vánoce? I to v Podcastu Blesku prozradili Ondřej Müller, objevitel Harryho Pottera pro Česko, a Jana Fikotová, mluvčí Albatrosu.

Zákazu více než 2500 knih pro děti i dospívající se domáhalo loni dle Sdružení amerických knihoven takřka 1300 žadatelů. Některé jsou o menšinové sexuální orientaci, jiné jsou ale třeba klasickými a dobrodružnými knihami. „Pět z těchto zakázaných knih je mých,“ napsal na sociální síť X britský spisovatel Neil Gaiman, autor hitů jako Američtí bohové, Koralina, Sandman či spoluautor Dobrých znamení. Spolu s ním zažívá kruté časy i Vinnetou – jedno německé nakladatelství a televize zatrhli jeho nové příběhy (aby se nedotkly původních obyvatel Ameriky). Řada aktivistů volá po změnách v díle Marka Twaina. Proběhly i ve vyprávění Karlík a továrna na čokoládu spisovatele Roalda Dahla, kde už nejsou tlustí, podivní, redaktoři změnili zmínky o váze, rase, vzhledu. Hrozí novodobá cenzura takzvaných „woke“ levicových radikálů i u nás?

„Myslím, že přece jen středoevropská kulturní oblast se dívá na knižní kulturu jako něco, co má svoji historii, minulost. A pokud Alexandre Dumas psal ve Třech mušketýrech, že pili hodně vína a hodně jedli, tak dneska se na to budou čtenáři dívat, že to byl obraz doby, nadsázka svým způsobem, a určitě to není třeba rušit, aby to třeba nepobízelo k větší spotřebě vína a bezuzdnému přejídání,“ řekl v Podcastu Blesku Ondřej Müller, programový ředitel dětských nakladatelství Albatrosu, který pro český trh objevil i Harryho Pottera. „Já jsem měl jenom štěstí, byl jsem ve správnou dobu na správném místě,“ brání se ovacím.

Harry Potter: Kouzelnický almanach • Stylově v kavárně CukrCafé Ridikulus knihu představil Ondřej Müller. Harry Potter: Kouzelnický almanach • Stylově v kavárně CukrCafé Ridikulus knihu představil Ondřej Müller. | Jaroslav Fikota

„V roce 1998 jsem nastoupil do Albatrosu a v říjnu jel na knižní veletrh do Frankfurtu. Léta jsem rád sledoval, co lidi čtou v metru, a tam nějaká slečna četla paperback Harry Potter. Druhý den jsem viděl na stánku jednoho německého nakladatelství, které vydává komiksy a které jsem měl moc rád, jak tam mají velkou reklamu na první díl Harryho Pottera a Kámen mudrců. Začal jsem se o to zajímat, a měsíc na to, ani ne, jsme zakoupili práva. A zbytek už je historie,“ popsal, jak do Česka nenápadně vkročila pottermánie.

Drží se tu dodnes, popravdě je opět na vzestupu – knih J. K. Rowlingové o čarodějném učni se každoročně znovu vydá přes 100 tisíc a jdou na dračku. Celosvětově v čtenosti titul překonává i Bibli. Teď do ságy přibyla novinka, Harry Potter: Kouzelnický almanach, na němž se podíleli nejlepší ilustrátoři z celého světa a vytvořili skvost, ideální nejen coby vánoční dárek pro každého milovníka magických příběhů. Čte se ale i vše ostatní!

„Určitě to ovlivnila doba covidu, kdy lidé nemohli vyrážet za kulturou, a tak začali hodně číst,“ říká vedoucí komunikace Albatrosu Jana Fikotová. „Vzrostl zájem o knížky nejen fyzické, ale i o e-booky, audioknihy... Čtení je v dnešní době opravdu cool a dost často potkáváme i mladou generaci, jak lidé jedou tramvají, mají v ruce knížku a prostě čtou. Člověka to těší, že ten nárůst je čím dál lepší.“ Nejstarší a největší nakladatelství Česka má před sebou rok oslav. „Albatrosu bude 75 let, 80. výročí příští rok slaví také Vyšehrad, výročí čeká i Motto, kde vydává třeba Halina Pawlowská. A také Knihu Zlín, kde vychází i Jo Nesbø. Určitě se je nač těšit,“ slibuje Fikotová. Spolu s Müllerem ale v novém dílu Podcastu Blesku odhalili mnohem víc!

Velký výběr knih za nejvýhodnější ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Chystají se nové speciální potterovské přírůstky a jak to vypadá s pokračováním ilustrované edice? Opravdu hrozilo, že mohl být vydán jako Jindra Hrnčíř? Je mezi českými klasikami podobně úspěšná a fascinující sága? Co aktuálně frčí a jaké knihy byste měli nadělit knihomolům? Dozvíte se v Podcastu Blesku.

Video  Knižní tajemství v Podcastu Blesku prozradili Ondřej Müller, objevitel Harryho Pottera pro Česko, a Jana Fikotová, mluvčí Albatrosu.  - Blesk – Ivan D. Hladík, Jan Jedlička, Radek Železný
Video se připravuje ...

 

doktormediciny ( 28. října 2023 16:23 )

Jste nejak moc prisny, za Hitler se neco proste nevytisklo....Noa po 50 letech se take vse netisklo...

Zobrazit celou diskusi