Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čtení Čechy baví, ale něco stojí! Proč za elektronické knihy neplatíme méně?

Autor: Ivan D. Hladík - 
10. ledna 2023
05:00

Že literatuře se u nás daří, dokazují poslední roky různé průzkumy. Češi považují čtení za trendy záležitost, knihy patří i k pravidelným vánočním dárkům. Proč ale ty elektronické stojí zhruba stejně, jako papírové, zjišťoval Blesk.

Možná jste se nad tím zamýšleli i vy při nákupu nových knih. Police v knihovnách nejsou bezedné, na dovolenou si více kousků také nevezmete, číst elektronické knihy je pohodlnější. Jak je ale možné, že stojí takřka stejně jako papírové? Někdy to může být jen zdání. „Základní cena doporučená nakladatelem je u většiny e-knih nižší obvykle o 30-35 %. Prodejní ceny obou verzí se ale někdy blíží v internetových knihkupectvích díky častějším či větším slevám na tištěné,“ řekl Blesku Josef Žák, obchodní manažer Albatros Media. „V rámci těch je větší konkurenční boj a prodejci si u nich proto více ukrajují marži,“ uvedl s tím, že během slevových akcí mohou být výrazně výhodnější naopak e-knihy.

Podle Národní knihovny ČR a Ústavu pro českou literaturu AV ČR celkem 19 % Čechů nad 15 let čte alespoň někdy knihy v elektronické podobě. Podle Národní knihovny ČR a Ústavu pro českou literaturu AV ČR celkem 19 % Čechů nad 15 let čte alespoň někdy knihy v elektronické podobě. | Freepik

Co tedy ceny tištěných a e-knih stanovuje? Náklady na přípravu knihy, jako je záloha na licenci, překlad, redakční příprava a podobně. „Promítají se do cen obou formátů. Není to tak, že vše platí čtenáři tištěných a e-kniha může být o to levnější,“ uvedl Žák. „Zůstává i náklad na korektury, sazbu, obálku a investici do marketingu,“ řekl šéf e-commerce v Knihy Dobrovský Adam Pýcha. „Odpadá sice náklad na tisk, ale ten dlouhodobě činí jen malou část,“ dodal. Další náklady elektronických knih odhalil Daniel Kádner, šéf B2C sekce Palmknihy.cz. „Někdo je musí vyrobit, skladovat v datovém úložišti a provozovat distribuční infrastrukturu. Cena pak odráží skutečnost, že kniha není jen o formě, hlavně o obsahu,“ řekl Blesku.

Frčí hlavně vášeň

Jak prozradil Kádner, v posledních letech je jedním z nejžádanějších žánrů v e-knihách erotika a romantika. Přidaly se tak k tradičně silným detektivkám, společenským románům a fantasy. „Je pro ně navíc velmi zajímavý podíl prodaných kusů e-knih a knih. Zatímco pro společenské romány se podíl e-knih počítá v jednotkách procent, pro erotiku je to i více jak polovina všech prodejů,“ řekl.

Čtení posílili bookstagrameři

Blogeři, influenceři, bookstagrameři. Co nebo kdo to je? Jednoduše lidé, zejména mladí, kteří knihy doporučují nebo o nich mluví a hodnotí je ze sociálních sítí a blogů. „Lidé se mě ptají, jestli se v Česku hodně čte. Odpovídám, že ano,“ říká jedna z nejznámějších knižních influencerek Lucie Zelinková. Přes internet si lidé knihy doporučují, půjčují, zakládají čtenářské spolky. I díky tomu ročně koupí nejméně jednu knihu 60 % lidí!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi