Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Holešovické Výstaviště v roce 2020: Láká k procházkám i sportu, rozezní se hudbou

Autor: Ivan D. Hladík - 
5. února 2020
06:00

Od povodní v roce 2002 holešovické Výstaviště chátralo, za své vzaly restaurace i stánky, návštěvníky i vystavovatele odrazoval polorozpadlý areál. Teď se úspěšně vrací k životu, letos nabídne hudební akce, možnost rozhýbat tělo i gastrozážitky.

Téměř 15 let od ničivých povodní v roce 2002 ležel areál dříve navštěvovaného Výstaviště v sousedství největšího pražského parku Stromovka ladem. Jeho spodní část ukrývala pod nánosy hlíny základy staveb smetených vodou, popraskané chodníky střídaly rozbahněné plochy. Vystavovatelé o prostor ztráceli zájem, ubývalo i zábavních produkcí. Teď je ale všechno jinak! Sportovci, rodiny, milovníci hudby či dobrého jídla a všichni ostatní, kdo zamíří za zábavou i odpočinkem na Výstaviště, najdou letos v rekonstruovaném prostoru s řadou novinek nabitý program. „I přes probíhající stavební práce tvoříme dramaturgii akcí tak, aby stále bylo co k vidění,“ řekl Blesku Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha.

Letní kino nabídne hned několik provozoven v areálu, například prostor Gauč ve Stromovce. Letní kino nabídne hned několik provozoven v areálu, například prostor Gauč ve Stromovce. | Martin Přibyl, Blesk

„Sezónu zahájíme po skončení Matějské pouti Jarními trhy, hudebními vystoupeními a gastronomickými zážitky. Otevřeme tak spodní část areálu. O víkendu od 1. května také tu sportovní, s obřím pískovištěm či lanovým hřištěm pro děti, venkovní posilovnou a novým parkourovým hřištěm. Až do podzimu pak Výstavištěm bude téměř každý víkend znít hudba některého z festivalů,“ dodal Hübl. Příchozí bude k relaxaci vybízet třeba i dokončené jezírko s dřevěným molem. Zatravněné plochy a nově vydlážděné cesty lemují čerstvě vysazené stromy. Výstaviště se zkrátka probouzí a opět stává lákavým místem nejen pro Pražany.

Rok 2019 v číslech

Na sklonku loňského roku se nečekaně úspěšným stal průvod téměř osmdesáti Krampus čertů, který si nenechalo ujít přes pět tisíc účastníků. K dalším zajímavým číslům roku 2019 patří: 1,4 milionu návštěvníků přišlo loni na Výstaviště, 12 000 m2 je revitalizované plochy ve spodní části, 2 000 m opravených příjezdových cest a chodníků, 3 800 m2 položené dlažby, 130 milionů korun tvoří investice.

Na dva roky utichla, loni se ale Křižíkova fontána stala opět magickou kulisou hudebních show, letos bude její jeviště součástí Metronome Festivalu. Na dva roky utichla, loni se ale Křižíkova fontána stala opět magickou kulisou hudebních show, letos bude její jeviště součástí Metronome Festivalu. | Výstaviště Praha

Na fontáně opera, ohňová show i festival

Nejen v amfiteátru částečně znovuzprovozněné Křižíkovy fontány budou letos znít tóny v různých žánrech. Místo v programu našla současná hudba taneční, techno i hity 90. let, ale třeba také letní operní festival. Program pak doplní ohňová show skupiny Pyroterra, jejíž umění ocenili i porotci soutěže Britain's Got Talent, tedy Británie má talent. Kromě festivalů Winter Conspiracy, 90´s Explosion Open-Air Festival, Audio ZOO Festival nebo vystoupení legendárního dýdžeje Carla Coxe (57) proběhne na Výstavišti pátý ročník Metronome Festivalu Prague. Jednou z jeho scén bude právě jeviště Křižíkovy fontány.

NEJ akce roku 2020

22. 2. až 13. 4. Matějská pouť

20. až 22. 3. Festival Evolution

2. a 3. 4. Czech Online Expo

30. 4. až 2. 5. Marathon Expo

14. až 17. 5. Svět knihy

23. 5. 90‘s Explosion Open-Air Festival

29. až 31. 5. Legendy; hvězdy motorsportu

19. až 20. 6. Metronome Festival

14. až 18. 10. Designblok; design a móda

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi