Magistrát před časem vypsal veřejnou zakázku s předpokládanou hodnotou téměř dvě miliardy korun na dostavbu levého křídla a rekonstrukci Průmyslového paláce, který vyhořel v roce 2008. Podle předsedy představenstva firmy Výstaviště Praha Tomáše Hübla rekonstrukce pavilonů mimo jiné zajistí prostory v době, kdy se bude palác opravovat. Firma, kterou stoprocentně vlastní město, na přípravě rekonstrukce pavilonů spolupracovala s jejich autorem, architektem Michalem Brixem.

Jeden z původních autorů, architekt Tomáš Kulík, vytvořil i projekt rekonstrukce Divadla Spirála, které chátrá od povodní v roce 2002. Podle informací firmy v něm vznikne sál pro konání hudebních a divadelních představení stejně jako konferencí a dalších společenských akcí. K tomu přibude druhý sál v suterénu.

Změny k lepšímu

Čtyři pavilony z roku 1991 se nachází v dolní části areálu Výstaviště Praha u Křižíkovy fontány, divadlo vzniklo z původního kina ve stejné době. „Ze zchátralých budov se konečně stanou reprezentativní prostory využitelné k nejrůznějším typům akcí, od kulturních přes vzdělávací až po komerční. Unikátní prostor divadla Spirála umožní přinést na Výstaviště řadu dalších programů, které nyní nemáme kam umístit,” uvedl primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Pražský skvost

Výstaviště bylo postaveno v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Velké škody v areálu napáchala povodeň v roce 2002, v roce 2008 vyhořelo levé křídlo Průmyslového paláce. Firma Výstaviště Praha vznikla v roce 2015 poté, co město vypovědělo smlouvu na pronájem areálu se společností Incheba.

Fotogalerie
12 fotografií