Stejně tak jako mnoho jiných institucí i pražské Výstaviště bylo kvůli pandemii koronaviru nuceno uzavřít své brány návštěvníkům. A i když provozovatel sčítá finanční ztráty, přeci jen bylo uzavření k něčemu dobré. Mohla se zde naplno rozjet revitalizace celého venkovního prostranství. „Snažili jsme se tuto situaci využít na maximum. Zatímco se tu nemohly konat naplánované eventy, vyseli jsme nové trávníky, připravujeme nová hřiště a sportoviště a vybíráme mobiliář a osvětlení do spodní části areálu,“ řekl Blesku Jan Stanko, člen představenstva Výstaviště.

Sjednocený mobiliář

Bude mobiliář stejný jako ten, který pro Prahu navrhl IPR? „V současné době si necháváme nacenit různé varianty. Protože jde o rozlehlý prostor, budou náklady na mobiliář opravdu vysoké, proto je kromě estetičnosti pro nás také velmi důležitá jeho cena. Na vizuálním stylu spolupracujeme designérem Petrem Bakošem a rozhodně ho chceme sjednotit. Jestli to bude ale tento konkrétní mobiliář, nejsem zatím schopen říct,“ vysvětlil Stanko.

Hřiště pro děti i dospělé

Areál výstaviště by měl Pražanům sloužit jako multifunkční volnočasový prostor. Spodní část Výstaviště je přeměněna na veřejné plochy s možností venkovního sportování. „Už nyní funguje v omezeném režimu boulderová stěna. Postupně se otevírá také dětské lanové hřiště nebo fitness a workout zóna. Vzniká tu také jedno z největších parkourových hřišť, které by mělo být hotové do konce dubna,“ pokračoval ve výčtu novinek Stanko.

Na Výstavišti se samozřejmě myslí i na rodiny s dětmi. „Dříve tu bylo neudržovaná vodní plocha, tu jsme zavezli a vznikne zde opravdu velké dětské pískoviště. V průběhu května by měla dorazit auta s pískem a také různé domečky a podobné věci, které dětem hřiště zpříjemní,“ dodal.

Nový gastropavilon

Celá dolní část Výstaviště bude propojená s parkem Stromovka nově otevřenými branami a kolem Bruselské cesty zahradníci vysadili nové stromořadí. Podle Stanka tu také vznikne nový gastropavilon, který by měl splňovat nároky moderní kuchyně. „Chceme, aby tu lidé dostali také něco jiného než párek v rohlíku o hranolky, půjde o moderní koncept, na který jsme zvyklí z jiných míst v Praze. Gastropavilon bude připraven od začátku května zatím ve formě výdejního okénka, až se situace uvolní, bude okolo instalováno i venkovní posezení.“

V areálu budou k dispozici i elektrické grily. „Přes web si zájemci budou moct rezervovat gril na určitý čas, v gastropavilonu si vyzvednou potřebné náčiní a mohou začít grilovat. V budoucnu plánujeme i možnost zakoupit si přímo na místě maso a uzeniny určené přímo na gril," vysvětlil Stanko

Jezírko s lekníny láká k odpočinku

Vzniklo zde také nové leknínové jezírko, okolo kterého jsou instalované dřevěné odpočinkové zóny, na který budou moci návštěvníci posedět nebo se natáhnout. „Jezírko bude čistě estetickou záležitostí, to znamená, že určitě nebude určené ke koupání. Také jsme do něj nechali přivézt kmen stromu. Je tu v okolí hodně zvěře, tak jsme jim chtěli vodní plochu také přizpůsobit,“ uzavřel Jan Stanko.

Opravy se dočká i Průmyslový palác

Výstaviště Praha loni investovalo do úprav areálu více než 130 milionů korun. Byla dokončena první část oprav Křižíkovy fontány. Letos je v plánu kromě Křižíkových pavilonů také oprava divadla Spirála a má začít dostavba Průmyslového paláce. Stavebníci rekonstruují restauraci Bohemia, kde opravy skončí do konce příštího roku. Podle Stanka by opravy měly proběhnout v naplánovaných termínech. Magistrát, který je vlastníkem Výstaviště, vzhledem k nečekaným výdajům kvůli koronakrizi prý žádné změny zatím neudělal.

Fotogalerie
16 fotografií