Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Podlý král z vílí říše je plný intrik a prohnaných bytostí

Recenze: Podlý král z vílí říše je plný intrik a prohnaných bytostí
Recenze: Podlý král z vílí říše je plný intrik a prohnaných bytostí  (Autor: nakladatelství CooBoo)
Autor: dce - 
21. srpna 2019
15:36

Druhý díl veleúspěšné trilogie ze série Krutý princ od Holly Blackové slibuje další nálož ve stylu Hry o trůny. I Podlý král je plný lstí, intrik a krveprolití. Tentokrát bez zdlouhavého úvodu zabředneme rovnou do centra dění uprostřed drsného světa víl.

Říká se, že muž je hlavou rodiny, ale žena je jeho krkem - podobně tomu je i v případě krále Cardana a smrtelnice Jude. Aby uchránila trůn a svého bratříčka Doubka, dosadila za krále krutého a podlého Cardana, který ji celý život jen pil krev. Teď jí ale slouží a Jude tak přes jeho osobu fakticky vládne vílí říši. Jenže je jednoduché získat moc, náročnější je si ji udržet...

Prohnaný král po skvělém prvním dílu rozhodně nezklamal. Zamotaný příběh plný zvratů a překvapení se stává ještě vyhrocenějším. Opět se setkáme s mnoha postavami z Krutého prince a opět budeme napjatí doslova jak kšandy.

Holly Blacková je skutečně skvělým architektem v budování příběhu. Ačkoliv je možná od prvních stránek jasné, že tohle nedopadne dobře (byla by to asi nuda, kdyby měla tahle knížka dobrý konec alá žili šťastně až nadosmrti), čtenář nikdy nečeká, odkud "přilétne" další rána.

Pořádným oříškem jsou ale postavy - ačkoliv je příběh psaný ve třetí osobě, je jasné, že čtenář ví jen to, co ví i Jude. Ale ani ta všechno neprozradí. Cardan je nicméně velkou neznámou - je ve skutečnosti opravdu tak podlý? Vážně ho nezajímá osud království ani jeho obyvatel? Narodil se už krutý nebo za to může ne zrovna ukázková výchova? Miluje Jude a nenávidí se za to? Tak sakra, oč mu vlastně jde?

A popravdě, ani v druhém dílu odpovědi na tyto otázky asi nenajdete - Cardan je silně bipolární a opravdovou enigmou. Příběh se jeho značným přičiněním ještě víc zamotá a konec bude překvapením nejen pro Jude ale i pro čtenáře.

Knihy Holly Black bourají staleté stereotypy, které v knihách potkáváme i dnes - Jude není dáma v nesnázích, i když ke Cardanovi zjevně chová nějaké city. Jde o silnou ženskou hrdinku, za kterou by se nemusel stydět ani žádný autor vysoké fantasy.

Pokud se vám Krutý princ líbil, budete Podlého krále milovat. Postavy jakoby dospěly, Jude je silná a soběstačná, Cardan už není tím rozmazleným princátkem. Autorka čtenářům přibližuje svět víl v barvitých a někdy děsivých barvách. Příběh má navíc větší spád a je napínavý od začátku do konce. Podlý král je pro fanoušky fantasy sázkou na jistotu.


Autor: Holly Blacková

Titul: Podlý král

Nakladatelství: CooBoo, 2019

Počet stran: 364

Hodnocení: 100 %

Zobrazit celou diskusi