Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Otec vraha: Syn byl zrůda a my to nepoznali!

Roman Postl na fotografi i, která pochází zhruba z doby před dvaceti lety. Od té doby byl ve vězení, zavraždil 5 lidí a včera zemřel na následky postřelení...
Roman Postl na fotografi i, která pochází zhruba z doby před dvaceti lety. Od té doby byl ve vězení, zavraždil 5 lidí a včera zemřel na následky postřelení...  (Autor: Archiv)
Autor: Helena Lacinová, Jana Ulrichová - 
15. září 2008
05:00

Rodiče vraha pěti lidí Romana Postla (†39) Daniela (58) a Viktor (62) bydlí v Proboštově. Tady si lidi vidí, jak se říká, pomalu do talíře.

Zhroucení Postlovi nyní téměř nevycházejí z domu, chodí si jen nakoupit trochu jídla. Vědí, že když lidé procházejí kolem jejich domu, bezpečně ukáží na okno a řeknou: Tady bydlí ti, jejichž syn byl sériový vrah...

Rodiče Romana Postla velice těžce nesli už první vraždu, kterou jejich syn spáchal před deseti lety. Tenkrát dostal 13 let. Daniela a Viktor doufali, že deset let je dost, aby ho kriminál změnil, a zažádali o jeho předčasné propuštění.

"Uvěřili jsme mu na dvě stě procent. Psal, že už by nic takového neudělal. Zbyl nám jen on. Před dvěma lety nám zemřela dcera na rakovinu. Tehdy jsme si říkali, že její smrt je trest za to, co spáchal. Přesto jsme mu chtěli pomoci," řekla Daniela Postlová.

Romana měli letos 29. února 2008 doma. Podle otce neměli oba žádné podezření, že je s ním něco v nepořádku. "Byl v pohodě. Ještě o víkendu, než začal... (otec nemůže ani vyslovit či pojmenovat to, co jeho syn provedl, pozn. redakce)," pláče Viktor Postl.

To, že syn od příchodu z basy zhubl 20 kilogramů za půl roku, připisovali tomu, že Roman měl nemocnou slinivku a cukrovku. Matka mu kvůli tomu dokonce vařila dietní stravu.

Že je ale závislý na drogách, prý vůbec netušili, nepoznali. Otec tomu nechce věřit ani nyní. Pátrá proto na vlastní pěst mezi narkomany a v podsvětí, chce znát druhou tvář syna, kterou nepoznal. "Byl to asi dobrý herec, hrál na mě velké divadlo," míní."Je ale zajímavé, že ho nikdo mezi feťáky nezná," přemítá nahlas.

Pár dní před sérií vražd, kdy Roman Postl zastřelil během tří dnů čtyři lidi, si u otce schoval nůž. "Abych zase něco neprovedl," řekl tehdy tátovi. Tato věta otce stále pronásleduje, a hodlá proto vypátrat, proč se jeho syn stal vraždící bestií...

Zabiják bez citu!

  • Při vyšetřování první vraždy, kdy do Jana Š. vypálil celý zásobník a pak vítězoslavně zdvihl ruce nad hlavu, vyšlo najevo, že má doma nástražný systém pro odpálení výbušnin na dálku a 590 gramů Semtexu 1A. Kdyby tohle odpálil, způsobil by masakr.
  • Postl chladnokrevně během tří dnů zastřelil čtyři lidi. Když uklízel s komplicem mrtvolu první oběti, zazvonil její mobil. S klidem ho vymáčkl, vyndal kartu a přístroj prodal.
  • Po vraždě barmana v Chomutově si umyl ruce. Chvíli nato zastřelil proti němu zasahujícího policistu. I když sám byl zraněn, křičel směrem k poslední oběti: "Chcípni!"

Omluva a tajný pohřeb

Otec Viktor Postl se rozhodl, že syna pohřbí. Tajně. Nechce, aby výlohy s obyčejným pohřbem spadly na město Chomutov a aby syn skončil ve společném hrobě. Udělá to i přesto, že ví, že jeho syn byl zrůda.

Chtěl by se také omluvit všem, kteří jednáním syna utrpěli, zejména pozůstalým obětí. "Bojím se ale, že by to asi nikdo nepřijal a nechtěl ani slyšet," dodal Viktor Postl. S manželkou se snaží přežít. Poslední nadějí je vnouče po zemřelé dceři Daně.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání