Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tatiana zemřela na útěku před medvědem: Čtyři chyby, které běloruský pár osudný den udělal

Autor: jel - 
20. března 2024
05:00

Jednatřicetiletá Tatiana zemřela v pátek v Demänovské dolině v Nízkých Tatrách. Spadla ze srázu při útěku před medvědem, který pronásledoval ji a jejího přítele Constantina. Pád mladá žena nepřežila, medvěd ji pak ještě vláčel několik metrů jako kořist, odstrašil ho až varovný výstřel. Běloruský pár osudný den udělal čtyři velké chyby, které zřejmě přispěly k tomu, že vše dopadlo tragicky.

Constantin (29) a Tatiana pocházeli z Běloruska, ale dlouhodobě žili v Polsku. Muž pracoval přes zimu na Slovensku jako lyžařský instruktor a partnerce prý chtěl osudný den ukázat krásy Tater. 

Skončilo to však naprostou tragédií. Dvojice se setkala se stodvacetikilovým medvědím samcem. Během útěku před šelmou bohužel Tatiana spadla ze strmého srázu a zemřela. Záchranáři pak u jejího těla našli medvěda s krvavou tlamou. Podle webu Nový Čas zvíře mrtvou ženu ještě několik metrů táhlo jako kořist. Odehnal ho až varovný výstřel zasahujícího policisty.

Čtyři chyby

Mladý pár se osudný den dopustil hned čtyř zásadních chyb. V první řadě se pohybovali v místě, kam je až do poloviny června pro turisty zakázaný vstup. Terén směrem na horu Siná je velmi strmý a kamenitý a navíc pokrytý trávou, která je vlhká a kluzká.

Druhým problémem je, že místo, kde se pár pohyboval, bylo známé jako teritorium medvěda. Je navíc možné, že se turisté ztratili, pohybovali se totiž mimo vyznačené stezky. 

Třetí chybou bylo špatné načasování výletu. Ještě po čtvrté hodině odpoledne, kdy už není dostatečné světlo a začíná zapadat slunce, se Tatiana s Constantinem pohybovali v horském terénu. V poslední řadě se pak partneři neměli při útěku před medvědem rozdělit. Ve dvou by totiž vydávali hlasitější zvuky, čímž mohli medvěda odstrašit.

Video  Medvěd v Tatrách pronásledoval dvojici! Ženu pak našli mrtvou.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Uživatel_5544505 ( 20. března 2024 20:40 )

Když jsem viděl záběry, jak medvěd pobíhal v Liptovském Mikuláši, tak jsem pochopil, že setkat se s takovým zvířetem v jeho přirozeném prostředí v lese, je člověk bez pušky naprosto bez šance. Takže nějaké rady, nebo že někdo udělal nějaké chyby, jsou naprosto bezpředmětné. Jak asi turisté cizinci měli vědět, že se v okolí pohybuje medvěd. To by tam museli být na každém kroku umístěny varovné cedule v několika jazycích. A i kdyby to věděli, tak jako přijedu na Slovensko za přírodou a potom budu muset sedět v hotelu?

Uživatel_5054064 ( 20. března 2024 18:22 )

březnu .

Uživatel_5054064 ( 20. března 2024 18:21 )

Jak mohl být svah pokrytý trávou když v beřeznu je Tatrách ještě sníh?

UFO1 ( 20. března 2024 16:19 )

Pro některé lidi zákaz není zákaz, ať jsou v jakékoli zemi, běženci zákazy nerespektují

Wells ( 20. března 2024 14:37 )

On vzal nohy na ramena a ji tam nechal na pospas medvědovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání