Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Má to za sebou! Nekorunovaná královna jihočeských kriminálníků Máňa (†55) je po smrti

Autor: rv - 
18. března 2024
14:20

Jinak než za mřížemi už ani žít neuměla. Marie Lavičková (†55), vyhlášená českobudějovická recidivistka, je po smrti. Žena, kterou proslavil dokument režisérky Olgy Sommerové, byla v kriminále jako doma. Aby se dostala do vytoužené káznice, kradla. Amnestii, která ji před lety z milované basy na čas vyhnala, nesla těžce.

Mezičas na svobodě trávila Máňa v prostředí lidí bez domova. Potloukala se kolem českobudějovického nádraží a „hlavní sídlo“ měla v hospodě U Čepu. Alkoholem nepohrdla.

Její úmrtí, podle serveru denik.cz kvůli komplikacím v důsledku podchlazení, komentují lidé na sociální síti. Na notorickou zlodějku vzpomínají jako na hodnou ženskou, se kterou byla legrace. „Neuměla venku žít. Potřebovala režim, jistotu, a tu ve vězení měla,“ shodují se. Nebyla to násilnice, prostě „jen“ kradla.

Útěk za láskou

Start do života přitom měla nadějný. Vytoužená dcera lékaře se ale v sedmnácti zamilovala do toho nepravého, utekla s ním z domova a byl konec. Její milý ji podle štamgastů pásl. To ale Máňa popírala.

„Vědí houby, on dělal v papírně ve Větřní, tam byly prachy a já tam prodávala v obchodě s oblečením. Když jsem viděla, jak ženské u mého obchodu koukají na kožichy za výlohou a nemají na ně, tak jsem jim je začala rozdávat,“ popisovala před lety start své dráhy recidivistky.

Vztek kvůli amnestii

Pak to už bylo jako na horské dráze, vězení, svoboda a co nejrychlejší návrat za mříže, kde se cítila jako doma. Žlučí jí hnula před lety Klausova amnestie.

„Žiju si pohodlně za katrem ve Světlé nad Sázavou a najednou bác – že půjdu domů. To mu nikdy neodpustím, zničil mi život,“ vzpomínala s tím, že přišla o 11 měsíců, které si měla ještě odsedět. Teď už se do milované basy, kde strávila tři desetiletí svého života, nevrátí…

Video  Zlodějka kradla v obchodním centru na Smíchově. (26. listopadu 2023).  - Policie České republiky
Video se připravuje ...

Makyna123 ( 20. března 2024 14:08 )

To měl být palec dolu

Makyna123 ( 20. března 2024 14:07 )

Vězeňský systém by neměl být nastaven tak, aby se tam lidi rádi vraceli nebo si z vězení dělali ubytovnu přes zimu, kde mají teplíčko, 3x denně stravu, TV a lehárko zadarmo. Všichni by tam měli pořádně makat, jinak bych jim nedala ani suchou kůrku s vodou!!!! Pak by si hodně rozmysleli, jestli se tam vrátí nebo jestli začnou konečně makat a starat se sami o sebe!! Paní by určitě práci uklízečky nebo hajz.lbáby zvládla, ale raději se nechá zabásnout a sosá systém

Jiří Zvěřina ( 19. března 2024 13:34 )

No, to je zase séééélebrita... Na úrovni redaktorů Blesku..

9876543 ( 19. března 2024 09:57 )

🙂 Možná byla ""přešlechtěná "".. 👎

Konvalina Jaroslav ( 19. března 2024 07:04 )

Do tý basy ji ale někdo poslal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání