Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Průlomový objev v případu D. B. Coopera: 53 let starý případ rozlouskl amatér?!

Autor: lim - 
27. ledna 2024
22:27

Nezávislý vyšetřovatel učinil zásadní krok k objevení proslule známého únosce letadla, D. B. Coopera, který před 53 lety zmizel i s 200 000 dolary (přibližně 4,5 milionů korun). FBI se ani po letech nepodařilo zloděje identifikovat, již brzy se díky moderním technologiím s největší pravděpodobností dozvíme pravdu.

D. B. Cooper unesl 24. listopadu 1971 letadlo společnosti Northwest Orient během krátké cesty mezi Porlandem a Seattlem. Krátce po startu předal Cooper letušce vzkaz, v němž jí sdělil, že má v kufříku bombu. Výměnou za životy 36 dalších cestujících a šesti členů posádky na palubě únosce požadoval 200 000 dolarů a čtyři padáky.

Když letadlo přistálo na letišti v Seattlu, peníze a padáky Cooper vyměnil za všechny cestující a část posádky. Podle Cooperových pokynů Boeing 727 podruhé vzlétl – tentokrát směrem k Mexico City. Kolem osmé hodiny večerní se však na přístrojové desce v kokpitu rozblikala kontrolka, která signalizovala otevřené zadní únikové dveře. Cooper zmizel v noční obloze – od té doby o něm už nikdo neslyšel.

D. B. Cooper zmizel i s 200 000 dolary. Nikdy se ho nepodařilo identifikovat. D. B. Cooper zmizel i s 200 000 dolary. Nikdy se ho nepodařilo identifikovat. | reprofoto Mall TV

Nejdůležitější stopa? Kravata!

Únosce na své sedačce zanechal jedinou stopu – černou kravatu s klipem. Nezávislý vyšetřovatel, Eric Ulis, který případ vyšetřoval posledních 13 let, prozradil, že dny záhadného D. B. Coopera jsou konečně sečteny.

Minulý týden se Ulis setkal s Tomem Kayem, vědcem, který v letech 2009 a 2011 testoval kravatu pomocí speciálního zařízení, zachycující pevné částice. Ulis s Kayem ovšem až nedávno přišli ke zjištění, že zařízení je schopné zachytit také DNA.

FBI nepotřebujeme

Jak zmiňuje The Sun, kravata byla už dvakrát testována na přítomnost DNA, ale vždy neúspěšně. Ulis zdůraznil, že druhy testů, které vyšetřovatelé používali před 20 lety, jsou ve srovnání s dnešní dostupnou technologií předpotopní. „My už FBI nepotřebujeme. Máme víc než dost práce s tím, abychom Coopera našli sami,“ řekl Ulis.

Konec se blíží

V průběhu let bylo více než 800 podezřelých, ale u žádného z nich nikdy nedošlo k usvědčení. Hlavním podezřelým je dosud metalurg Vince Peterson, jelikož se v kravatě nalezly chemikálie ze vzácných kovů, které se používají v leteckém průmyslu. Vince pracoval ve společnosti Crucible Steel, která patřila k hlavním dodavatelům dílů společnosti Boeing. Peterson ovšem v roce 2002 zemřel.

Po sérii posledních událostí Ulis věří, že skutečnou identitu záhadného D. B. Coopera se mu podaří odhalit do konce roku. Konec se blíží.

Video  Záhadný únos letadla: Přežil slavný D.B. Cooper skok padákem i s penězi?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání