Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mladík spadl v Halenkovicích ze skály: Záchranáři si na pomoc zavolali kolegu, vzlétl i vrtulník

Autor: VaB - 
29. prosince 2023
11:15

Vycházka lesem se pro mladého muže změnila v boj o život, v Halenkovicích spadl ze sedmimetrového srázu. Místo pádu bylo ale velmi těžce přístupné, v místě nebyl ani signál. Záchranáři proto požádali o pomoc leteckou záchranku z Olomouce a kolegu, který u Halenkovic bydlí. To se nakonec ukázalo jako dobrý nápad. Muže pak letecky transportovali do nemocnice ve Zlíně.

Ve čtvrtek odpoledne přišla záchranářům ze Zlínského kraje výzva k muži, který spadl ze zhruba sedmimetrové skály u Halenkovic. K pádu došlo na místě zvaném jako Bučina, záchranářům už hned bylo jasné, že jde o nepřístupné místo. O pomoc proto požádali leteckou záchrannou službu z Olomouce, která se může k pacientovi na jeřábu slanit ze vzduchu.

To nakonec nebylo potřeba, záchranáři ale požádali o pomoc jejich kolegu, který si v Halenkovicích užíval dovolené. „Ten neváhal a v době svého volna se za pacientem vydal, což se nakonec ukázalo jako velmi prozíravé. Záchranářům totiž dopravu ke zraněnému komplikoval i fakt, že v místě události byl velmi špatný signál pro komunikaci mobilním telefonem, navíc zdravotnické posádky musely jít s plnou výbavou přibližně 300 metrů pěšky bahnitým terénem,“ popisují záchranáři na sociální síti.

Muži nakonec „nic“ nebylo, měl vykloubené rameno a několik zlomených žeber. „V rámci přednemocniční neodkladné péče s podezřením na vykloubení ramene a na zlomená žebra, imobilizovaného vakuovou matrací a s kyslíkovou terapií ho záchranáři předali kolegům z letecké záchranné služby,“ dodali s tím, že byl následně letecky přepraven do nemocnice ve Zlíně.

Na místě záchranářům asistovali také hasiči, kteří zraněného muže ve vakuových nosítek přepravili k vrtulníku. Použili k tomu speciální vůz lezců.

Jiri Burysek ( 29. prosince 2023 11:44 )

No až na to, že to nebylo v Halenkovicích a nejmenuje se to tam Bučina... OMG

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání