Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Klánovice zasáhla další vražda: Před devíti lety zastřelil Konrád mladého hledače pokladů

Autor: VaB - 
19. prosince 2023
18:00

Klánovicemi aktuálně rezonuje dvojnásobná vražda 32letého muže a dvouleté dcery. Zavraždil je zatím neznámý člověk, který policii stále uniká. Klánovický les ale jednu tragickou a i tehdy brutální vraždu, už zažil. Před devíti lety zastřelil Oldřich Konrád uzbeckého hledače pokladu Denise B. a jeho tělo zapálil. Policii trvalo téměř dva roky, než ho dopadla.

Denis B. v červnu 2014 vyrazil vlakem do Klánovic, kde si rozložil svou hledačskou výbavu a začal se procházet lesem. Se svým detektorem ale náhodně narazil na skrýš známého recidivisty Oldřicha Konráda. Ten si v lese schovával věci, které nakradl v domech napříč celou republikou.

Tehdy šlo o věci za více jak čtyři miliony korun. Rozhodl se proto, že uzbeckého studenta zavraždí. Z nelegálně držené zbraně vystřelil celkem pětkrát, dvakrát minul a třikrát se trefil do hlavy. Když pak padl bývalý voják Denis k zemi, zasadil mu ještě „ránu z milosti“. „Rána byla vypálena zleva z kontaktní blízkosti. Zbraň byla přiložena na kůži,“ konstatoval u soudu soudní znalec Tomáš Vojáček.  

Vrátil se s benzinem

Do lesa se k zastřelenému mladíkovi Konrád vrátil po několika hodinách. Sběratele předmětů z druhé světové války okradl a polil ho benzinem. Jeho tělo poté zapálil. „Na místo se později vrátil s technickým benzinem, polil tělo a zapálil, aby zastřel stopy. Byla splněna jedna podmínka pro uložení výjimečného trestu, zvlášť ztížená možnost resocializace. Jednání v případě klánovické vraždy zvlášť nevybočuje z běžných znaků obdobné činnosti,“ uvedla k tomu soudkyně Hana Hrnčířová.

Video  Zloděj zabil a zapálil hledače pokladů: Bál se, že najde zakopané věci z krádeží.  - David Malík
Video se připravuje ...

Vykradač domů

Oldřich Konrád měl za sebou několik trestů odnětí svobody, zejména za krádeže. Těmi se později živil, jezdil napříč republikou a vykrádal rodinné domy, ze kterých si odnášel cennosti. Ty pak ukrýval ve skrýši v Klánovickém lese. O Vánocích roku 2013 dokonce postřelil v Dolních Počernicích muže, u kterého doma kradl. Ten ho totiž na útěku pronásledoval, nijak vážně ho naštěstí nezranil. Muž stihl naskočit a otočit se bokem. 

Po vraždě sebral veškerý nakradený lup a přemístil ho do svahů u obce Srbsko, kde ho zahrabal. Vrah policistům unikal téměř dva roky, s obětí ho nic nespojovalo a v domech, kde kradl, nezanechával téměř žádné stopy. Zadržen byl v prosinci 2015. K vraždě se doznal až po čtvrt roce.

Konrád není žádné neviňátko. Například v roce 1990 dostal sedmiletý trest za pokus o vraždu, tehdy zazvonil u bytu muže, jemuž zasadil dva údery do hlavy a dvě rány do hrudníku bodákem. Když ho zadrželi sousedé, ohrožoval je nožem. Trest si neodseděl celý, byl propuštěn předčasně a znovu začal krást.

U soudu se pozdějí sám dožadoval doživotí, soudkyně mu nakonec udělila 25 let vězení. Soudní znalec před vynesením rozsudku řekl, že Konrádova resocializace je zcela vyloučena.

Dvojnásobná vražda

Kriminalisté od pátku v Klánovickém lese prošetřují dvojnásobnou vraždu, dosud neznámý pachatel zavraždil 32letého muže a jeho dvouměsíční dítě, které bylo v kočárku. Policie po pachateli pátrá, na případu pracují desítky kriminalistů.  

Video  Policisté vyšetřují dvě podezřelá úmrtí v Klánovicích.  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání