Podle pozvánek na facebokové stránce se Bandera party konaly v Plzni několikrát, například v listopadu, v lednu či v únoru. „S náležitou pozorností se věnujeme případu plánované taneční zábavy pod názvem 'Bandera party', která má proběhnout v Plzni. V současné době zjišťujeme a vyhodnocujeme potřebné informace,“ uvedla na twitteru policie bez dalších podrobností či termínu.

Pomoc Ukrajině

Pořadatelé akce na internetu uvedli, že akce je především podporou ozbrojených sil Ukrajiny. „Z diskotéky, která se konala 14. ledna, pro potřebu armády bylo zakoupeno: termoprádlo, spacáky, taktické rukavice, karimatky. Darovali jsme také prostředky osobní hygieny a léky na první pomoc,“ uvádí se na facebooku akce. Všechny podle tohoto oznámení šly do Doněcku.

Primátor je zděšený

Proti akci s názvem odkazujícím na Banderu se ohradil i plzeňský primátor. „Tohle v Plzni fakt nechci! Apeluji na všechny slušné provozovatele restaurací a dalších zábavních podniků, aby pořadatelům takových akcí neposkytovali prostor," uvedl Zarzycký na svém facebookovém profilu. a pokračovl:

„Zároveň vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně, a děkuji těm, kteří tak činí. Bandera byl válečný zločinec. Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu. Podobné akce jsou pro mě nepřijatelné. S ohledem na jejich konání v soukromé provozovně ale máme velmi omezené možnosti. Jsme proto ve spojení s Policií České republiky.“

Kdo byl Bandera?

Stepan Andrijovyč Bandera (1909 až 1959). Bandera je některými považován za národního hrdinu a jinými za válečného zločince. Za druhé světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Byl ale zatčen gestapem a vězněn v koncentráku.

Jeho přívrženci mezitím na některých místech spolupracovali s Němci, jinde proti nim bojovali. Poté brutálně vyháněli Poláky z dnešní západní Ukrajiny a podle polských odhadů zabili přes 100 tisíc lidí.

Na svědomí měli také vyvražďování Židů a volyňských Čechů. Bandera je považován za jednu z nejkontroverznějších postav evropských dějin. V říjnu 1959 jej v Německu zavraždil sovětský agent.

VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju.

Video
Video se připravuje ...

Ukrajinský prezident Zelenskyj ukázal: Tady během války žiju Twitter / Zelenskyj

Fotogalerie
36 fotografií