Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je to všechno lež: Rusové uvízli v Putinově alternativní realitě. Mnozí z ní chtějí ven

Autor: Darina Jíchová, swp - 
28. února 2023
05:00

Jestli se něco ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi daří, pak je to šířit dezinformace. Před více než rokem uvrhl Ukrajinu a s ní celou Evropu do největší války na kontinentu od roku 1945. Válku vede i doma, kde se snaží ovládat srdce a mysl svých vlastních občanů. K ruce má například celé oddělení propagandy a přísné cenzory, kteří si „posvítili“ na nezávislé novináře v Rusku. Padla tak „digitální“ železná opona, která odstřihla Rusy od západních zdrojů i sociálních sítí. Tvrdě jsou potlačovány i jakékoliv protiválečné protesty, v Rusku tak opět zavládla kultura strachu, uvedla stanice CNN.

Jen málokterý Rus se nyní odváží sdílet veřejně své myšlenky o válce na Ukrajině, pokud se jejich názor byť jen drobně odlišuje od toho kremelského. Podle výpovědí některých Rusů nyní život připomíná tvrdé doby stalinismu, bují i udavačství. I tak se nachází čím dál více lidí, kteří se „pídí“ po pravdě nebo veřejně vystupují proti válce.

Řada Rusů začala ignorovat kremelský šovinismus a lži, mnoho z nich dokonce na internetu našlo způsob, jak obejít restrikce, a jsou schopni dohledat si snímky z fronty na Ukrajině i články z ukrajinského a západního tisku. „Na počátku jsem to podporovala,“ svěřila se reportérům Natalja (53) z Moskvy. „Ale teď jsem stoprocentně proti válce. Co změnilo můj názor? Zaprvé můj syn věkově spadá do mobilizační kategorie a já se o něj bojím, za druhé mám mnoho přátel na Ukrajině a měla jsem možnost s nimi mluvit. To je, proč jsem proti,“ vysvětlila. Ruska s tiskem mluvila pod pseudonymem, projevy proti válce totiž mohou lidem přijít pěkně draho – kromě tučné pokuty, mohou být Rusové odsouzeni i k pobytu ve vězení.

„Tomu, co říkají v televizi, nevěřím,“ navázala Natalja. „Vlastně nikomu moc nevěřím, nebo mu plně nevěřím,“ podotkla s tím, že lidi si nejsou jistí, co je pravda a co ne, zvláště bez možnosti si ověřit fakta. Přestože Natalja není jediná, kdo v Rusku změnil názor na válku, tato skupina stále tvoří menšinu. Hodnocení nálady mezi Rusy je obtížné, provádět průzkumy téměř nelze, lidé mají nesmírný strach záporně hodnotit Putinovu politiku. Nicméně podle nevládní analytické společnosti Levada Center podpora války mezi březnem a listopadem loňského roku klesla o 6 procent na 74 procent.

Oblíbená dezinformace Kremlu: Vše jde podle plánu

Rusové jsou denně terčem propagandistického toku dezinformací, v televizi vystupují moderátoři s bizarními a vyhrocenými útoky vůči Ukrajině a Západu, na sociálních sítích zveřejňují obdobné statusy i politici, válku neodsoudily ani ruské sportovní či umělecké hvězdy. Ani v rádiu není o propagandu nouze, dezinformacemi jsou tak Rusové „krměni“ de facto 24/7. Jednou z nejfrekventovanějších dezinformací je asi výrok: „Všechno jde podle plánu, všechno je pod kontrolou.“ To zaznívá z éteru denně hned několikrát.

„Můj názor na Ukrajinu se změnil,“ přiznala Jekatěrina (37), která je zvyklá denně sledovat pořad 60 minut, jejž moderují právě Putinovy „hlásné trouby“. „Nejdřív jsem si říkala: A jaký má ta válka smysl? Proč ji rozpoutali? Jen nám uškodili,“ uvedla. Putinovu „speciální vojenskou operaci“, jak Kreml o válce mluví, zprvu vnímala odosobněně, pak se dotkla ale i jí samotné. „Můj život se začal hroutit, jediné štěstí je, že nikdo z rodiny a přátel nebyl mobilizovaný, ale… Přišla jsem o práci, nálady v mém okolí se začaly radikalizovat,“ popsala situaci.

Jenže její postoj je trochu odlišný od Nataljina. „Došla jsem k tomu, že speciální vojenská operace byla neodvratitelná. Došlo by k tomu dříve nebo později. Kdybychom nejednali první, válka by si nás našla,“ její slova jsou v naprostém souladu s kremelskou rétorikou i s tím, co denně zaznívá z ruských médií.

„Ne, já věřím zprávám. Ano, patří sice státu, ale proč by nám lhali? Proč bychom jim neměli věřit,“ reagovala na dotazy CNN Julija (40). „Myslím, že válka je úspěšná. Možná trvá déle, než se čekalo, ale myslím, že jsme úspěšní,“ prohlásila. Dodala, že jejím hlavním zdrojem informací je provládní stanice První kanál. Podle Levada Center až dvě třetiny Rusů denně sledují televizní zprávy, to je podstatně více než v západních zemí. Postoj Julije a Jekatěriny ale není všeobecný, je stále více lidí, již pochybují o pravdivosti toho, co se říká v tisku. A i mezi těmi, kdo podporují válku.

Státní tisk je třeba brát s rezervou

„Všechno, co slyším v tisku, rozebírám, nevěřím jim plně,“ komentovala Tatjana (55). „Je třeba to brát s rezervou. Chápat, že některé věci vypouštějí a něco nám neříkají vůbec,“ přidal se Leonid (58). „Věřit se jim dá jen v něčem, jsou to státní média,“ zdůraznil Daniil (20).

Podle sociologů však v Rusku převládají dvě názorové skupiny – ti, kdo vládě a státu včetně jejich médií věří naprosto vše, a ti, kdo jim nevěří vůbec. A tak je to i v případě války na Ukrajině. Denis Volkov z Levada Center vysvětlil, že nespokojenost s válkou mezi těmi „věřícími“ způsobuje to, že by uvítali, aby konflikt skončil. „Válku podporují, je jich hojně, ale s válkou spokojeni nejsou, rádi by, aby se dobojovalo,“ tvrdí analytik.

„Takovým lidem říkáme pochybovači,“ objasnila Natalja Saveljevová z analytického centra CEPA. „Válku do jisté míry podporují, ale nevěří tomu, co jim říkají v televizi, třeba že Rusové zabíjejí Ukrajince,“ tvrdí Saveljevová. „Zprávám v televizi o speciální vojenské operaci se vyhýbám. Když to vidím, cítí se špatně. Proto na to nekoukám,“ potvrdila pro CNN Natalja. A takových jako ona je mnoho. „Panuje jisté nepsané pravidlo: Nekoukat na zprávy, nedebatovat o Ukrajině s přáteli ani s kolegy,“ podotkl Volkov.

Z toho pramení pocit marnosti, který vede i k tomu, že protesty proti válce jsou v Rusku velmi výjimečné. „Lidé si říkají: Vláda si stejně bude dělat to, co chce. Nechtějí jít protestovat, bojí se toho, že to pro ně může být nebezpečné, rovněž se domnívají, že je to boj s větrnými mlýny,“ zhodnotil Volkov. „Lidé se distancují od toho, co se děje na Ukrajině, přijímají postoj: Nás se to netýká,“ dodala Saveljevová.

Pukliny v Putinově informační blokádě

Většina Rusů vidí ve státních médiích „zvrácený obraz Ruska, jak bojuje s možnou invazí na jejich vlastní území – nevidí své krajany umírat“, řekl Kiryl Suchockij, který dohlíží na ruskojazyčný obsah v Rádiu Svobodná Evropa (RFE/RL). Jejich platforma plní roli jednoho z nejvlivnějších médií, které přináší necenzurované zprávy z ukrajinské fronty do ruských domovů, a to prostřednictvím kanálů, jež Kreml ještě nezakázal, tedy pomocí YouTube, Telegramu a WhatsAppu.

16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

15:47
Dnes

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

14:52
Dnes

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

Zobrazit celý online

QR kódy s odkazy na články RFE/RL se dokonce začaly objevovat v ruských městech a vesnicích, na sloupech lamp, na značkách či nástěnkách. Zástupci média se domnívají, že jde o akci lidí, kteří s válkou nesouhlasí. Podle odborníků jde zřejmě o mladší generace, které touží po více informacích, starší generace představují jistou překážku. „Jsou konzervativnější,“ řekl Suchockij s tím, že RFE/RL potřebuje oslovit to nejširší publikum v Rusku. To ale není snadné, reportéři ruské redakce RFE/RL museli rychle uprchnout ze země krátce po začátku invaze, přesídlili do Prahy. A právě díky nim Kreml ztrácí kontrolu nad narativem.

Putin se zatím může spolehnout na občany, kteří konflikt obecně buď podporují, nebo jsou příliš unavení na to, aby veřejně projevovali svůj odpor. Někteří experti se nicméně domnívají, že pomyslné kyvadlo veřejného mínění se pomalu odklání od Kremlu.

Video se připravuje ...
Další videa