Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Samopal z Mynářova vyhořelého srubu byl funkční. Exkancléř míní, že ho opravila policie, ta to odmítá

Autor: simao, ČTK - 
19. dubna 2023
20:45

Ve vyhořelém srubu bývalého kancléře Vratislava Mynáře se našel neregistrovaný samopal a policie vyšetřovala, zda byla zbraň před požárem funkční a komu patřila. Závěr? Mynářova dle všeho skutečně nebyla, funkční však před požárem, ke kterému došlo loni v březnu, byla. Mynář tvrdil opak a nyní se nechal slyšet, že zbraň mohla opravit přímo policie. Ta však manipulaci se zkoumaným předmětem jasně odmítá.

„Provedeným šetřením dospěly orgány přípravného řízení k názoru, že předmětná zbraň byla před požárem střelbyschopná,“ uvedl pro TV Nova Lukáš Mahdal, náměstek okresního státního zástupce v Uherském Hradišti.

Mynář přitom pro Seznam Zprávy uvedl, že zbraň mohli opravit přímo policisté. „Pokud dáte do auta nový motor, převodovku, odladíte ho a nastartujete, tak mechanik řekne, že mohlo jezdit. Tak asi stejným způsobem přistupovali podle mých informací k tomu samopalu,“ domnívá se Mynář.

To však přímo odmítla Policie ČR. „Odmítáme jakékoliv - byť nepřímé - nařčení z účelové manipulace se zkoumanými předměty. Zároveň připomínáme, že každý účastník řízení má možnost podat si stížnost na postup Policie ČR, což se v tomto případě dosud nestalo,“ uvedla policie na twitteru.

Šlo přitom o samopal Sudajev 1943 a policie prošetřovala přečin nedovoleného ozbrojování. Státní zástupce pak rozhodl o podmíněném potrestání majitele zbraně, totožnost majitele však zveřejněna nebyla.

Mynář pro iDnes.cz v minulosti uvedl, že žádnou ilegální zbraň nevlastnil ani neukrýval. „Jednalo se o historický artefakt z 2. světové války, po praotci, byl nefunkční a nebyl jsem ani právoplatným majitelem této věci. Byla v majetku jiného rodinného příslušníka,“ uvedl Mynář, který toto vysvětlení poskytl i policii.

Dřevěná budova hospody Na Srubu v Osvětimanech, v jejímž podkroví měl Mynář byt, loni v březnu téměř kompletně vyhořela. Objekt, který vlastní Mynářova firma, podle policie někdo úmyslně zapálil. Kriminalisté ale pachatele nevypátrali a případ koncem loňska odložili.

Video  Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

 

milan59 ( 20. dubna 2023 10:50 )

Promiňte Petříčku brat­říčku/­tatín­ku/ro­dinko,­ale já vám NETYKÁM,takže si taky dělám názor na vás = ..............

milan59 ( 20. dubna 2023 07:18 )

Ó Petříček zase mě navštívil kritikou Jak milé
Já napsal jen po tom co to zveřejnili v médiích a snad jste si to taky celé přečetl abyste věděl vo co de
Provedeným šetřením dospěly orgány přípravného řízení k názoru, že předmětná zbraň byla před požárem střelbyschopná,“ uvedl pro TV Nova Lukáš Mahdal, náměstek okresního státního zástupce v Uherském Hradišti.

pindal ( 20. dubna 2023 00:26 )

Ale vytřískat prachy by se na tom dali,to jO'.

pindal ( 20. dubna 2023 00:23 )

Mě to nevadí ,že byl samopal funkční.

milan59 ( 19. dubna 2023 23:40 )

Úžasná zpráva Jak mohla policie zjistit,jestli ten samopal byl před požárem FUNKČNÍ ? A vyzkoušela policie,jestli i po tom vyhoření byl ten samopal FUNKČNÍ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa