Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Noční nehoda zkomplikovala provoz: D1 byla neprůjezdná, zemřel řidič kamionu

Aktualizováno -
29. listopadu 2023
10:57
Autor: ČTK - 
29. listopadu 2023
06:21

Více než 11 hodin byla od dnešní noci neprůjezdná dálnice D1 na Prahu u Humpolce na Pelhřimovsku. Příčinou byla smrtelná nehoda čtyř kamionů. Provoz byl částečně obnoven ve středu dopoledne. Okolo 10:30 mohla auta podle mluvčí policie Dany Čírtkové začít jezdit pravým jízdním pruhem a po krajnici. Na pomalý rozjezd kolony, která se za nehodou vytvořila, dohlíží policejní hlídky. Nesouvislá kolona sahá od Humpolce až za Větrný Jeníkov. Při nehodě, která se odehrála, když byla dálnice kluzká kvůli sněhu, zemřel řidič jednoho z kamionů, další utrpěl lehké zranění, stejně jako zasahující policista.

Nehoda se stala v úterý krátce po 23:00 na 90. kilometru dálnice. Nejprve dostal smyk tahač s návěsem jedoucím na Brno, prorazil svodidla a přejel do směru na Prahu. Řidič další nákladní soupravy jedoucí na Prahu začal prudce brzdit, s kamionem před sebou se nesrazil, ale ve smyku se jeho kamion zalomil přes pravý jízdní pruh. Když už u nehody zastavovala hlídka policie, přijížděl k nehodě další tahač s návěsem. Jeho řidič strhl řízení do levého jízdního pruhu, takže auto narazilo do stojícího kamionu.

„A zřejmě srazilo jeho řidiče, který byl mimo vozidlo, Tento řidič utrpěl těžké zraněně, kterému na místě podlehl,“ uvedla Čírtková. Do nabouraných vozidel pak narazilo další nákladní auto, jehož řidič nedokázal navzdory brzdění včas zastavit.

Po nehodě musely odtahové služby z dálnice odvést havarovaná auta. Údržba dálnice musela také zajistit proražená středová svodidla, společně s hasiči pak pracovala na odstranění uniklé nafty. V koloně zůstaly stát především kamiony, ostatní auta se snažila s dálnice sjet v Jihlavě nebo Větrném Jeníkově. Objízdné trasy na silnicích nižších tříd byly kvůli sněžení obtížně sjízdné. Nesouvislá kolona kamionů měřila podle Čírtkové až 12 kilometrů.

Jiří Zvěřina ( 29. listopadu 2023 06:50 )

vypatlaní kamioňáci opět v akci...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání