Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jozef v Irsku zavraždil učitelku: Slováka odsoudili na doživotí!

Autor: ČTK - 
17. listopadu 2023
15:13

K doživotnímu trestu vězení byl v pátek v Irsku odsouzen 33letý Slovák Jozef P., kterého soud minulý týden shledal vinným z loňské vraždy mladé učitelky základní školy Ashling Murphyové (†23). Informovala o tom irská rozhlasová stanice RTE.

Třiadvacetiletá Ashling Murphyová, učitelka a folková hudebnice, byla zavražděna loni v lednu, když si šla zaběhat k vodnímu kanálu u města Tullamore. Útočník jí zasadil 11 bodných ran do krku.

Případ, který byl v Irsku nesmírně sledovaný, vyvolal v zemi diskuze o nutnosti posílit boj proti násilí na ženách a také o migraci. Při dnešním soudním jednání dostali prostor k vyjádření nejbližší příbuzní oběti i její partner, kteří mluvili o nenahraditelné ztrátě, již jim vražda Murphyové způsobila.

Soudce Tony Hunt označil trest za „plně zasloužený“. Uvedl také, že motiv činu zůstává neznámý. „Jednu věc o tomto případu nevíme, a to je: proč,“ řekl.

Odsouzený Jozef P., který je otcem pěti dětí, žije se svou rodinou podle irských médií v zemi deset let. Dříve pracoval jako stavební dělník v Česku. Na stavbě pracoval i později v Irsku, pak ale utrpěl při nehodě poranění zad a od té doby pobíral invalidní důchod. S obětí se před osudným dnem neznali.

Podle prokuratury byly důkazy o tom, že se činu dopustil, jednoznačné. Prokuratura přitom vycházela ze záběrů bezpečnostních kamer a také ze vzorků DNA za nehty oběti, které se shodovaly s DNA odsouzeného Slováka, napsal list The Irish Times. Na místě činu bylo také nalezeno jeho kolo.

Prokuratura rovněž uvedla, že se Slovák, zadržený nedlouho po činu, nejprve k vraždě přiznal. Přiznání však nebylo nahráno. Později už muž vinu popíral. Tvrdil, že se Murphyové snažil pomoci poté, co na ni zaútočil jiný muž, který prý bodl i jeho. Nicméně svědkyně vypověděla, že viděla, jak Slovák držel Murphyovou na zemi.

Video  Žalobkyně Zuzana Zámoravcová k rozsudku 8 let nad otcem, který hlady týral a bil své dva malé syny  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Eva Komárková ( 17. listopadu 2023 21:32 )

Invalida,ale dělat děti to ho záda nebolejí.
Nejvyšší možný trest.
Chudáci pozůstalí po té mrtvé dívce.

eiben ( 17. listopadu 2023 15:52 )

presne tak

jonn ( 17. listopadu 2023 15:34 )

To slovák určitě neni .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání