Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Česká policie řeší historický případ: Falešní bankéři okradli lidi o 195 milionů!

Aktualizováno -
16. listopadu 2023
12:55
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2023
10:49

V dosud největším objasněném případu internetové kriminality se škodou za více než 195 milionů korun stíhá policie deset lidí. Jde o osm Čechů, jednoho občana Ukrajiny a jednoho z Běloruska. Falešní bankéři připravili o peníze stovky lidí. Novinářům to ve čtvrtek řekli zástupci Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, která případ vyšetřuje. Podle policie skupina lidi podváděla od roku 2020. Policie objasnila 803 dílčích skutků. Čtyři podezřelé zadržela v Plzeňském kraji, šest lidí bylo zadrženo na Ukrajině a předáno do České republiky. Všichni obvinění, kterým je od 18 do 29 let, jsou ve vazbě. Pachatelům hrozí až 12 let vězení.

Podvodníci, kteří si na Ukrajině zřídili takzvané call centrum, působili podle náměstka ředitele krajské policie Pavla Peňáze velmi důvěryhodně. Vydávali se mimo jiné za pracovníky České spořitelny. Obětem tvrdili, že jejich účet je ohrožen, je nutné z něho peníze vybrat a vložit či rovnou převést na „bezpečný“ účet. Zpočátku to byly účty podvodníků na Ukrajině či v Rusku, později účty zakládané v České republice. Protože banky dokázaly takové účty blokovat, přešli podvodníci na využívání vkladů peněz do takzvaných bitcoinmatů.

Do svého scénáře zapojovali i falešné kriminalisty, kteří podvedené ujišťovali, že ohrožením jejich bankovního účtu už se policie zabývá. Zároveň je přesvědčovali, že kvůli utajení vyšetřování je nutné, aby o všem pomlčeli. Neměli se svěřovat ani nikomu z rodiny.

Falešné bankéře, tedy telefonisty, kteří odjížděli působit na Ukrajinu, získával Ukrajinec dlouhodobě žijící v Česku. „Byl také tím, kdo se tady staral o první fázi - převod a vybírání peněz od bílých koní, které se potom předávaly dál,“ řekl vedoucí krajských kriminalistů Pavel Kubiš

Skupinu, která podle policie za podvody stála, zadrželi policisté letos v polovině dubna. Zároveň udělali několik domovních prohlídek v České republice a na Ukrajině v oblasti města Dnipro. Zadržení na Ukrajině se bránili vydání do ČR i tím, že žádali o azyl na Ukrajině, i když Dnipro leží asi 200 kilometrů od válečné zóny rusko-ukrajinského konfliktu. Do ČR bylo prvních pět lidí vydáno 25. září, šestý 4. října. Na Ukrajině bylo zadrženo pět občanů ČR a jeden občan Běloruska.

Když se kriminalisté z Vysočiny začali v březnu 2021 zabývat případem podvodu, kdy neznámý pachatel vylákal od poškozeného 500.000 korun, našli vazby s dalšími případy po celém Česku. Jen v roce 2021 jich zmapovali 370.

Jakmile bylo zřejmé, že bude nutná spolupráce s ukrajinskou stranou, vznikl společný tým. Jeho spolupráci řídily národní jednotky evropské policejní agentury Europol a úřadu evropské justiční spolupráce Eurojust. První setkání společného vyšetřovacího týmu se konalo v nizozemském Haagu v únoru 2022 krátce před začátkem ruského útoku na Ukrajinu. Podle Kubiše válka spolupráci zkomplikovala, ale nezastavila. Ukrajinská policie navíc zadržela v souvislosti s podvody další osoby, které ale do České republiky nevydala. „Ukrajina podle své ústavy nemůže vydat k trestnímu stíhání své občany,“ řekl Peňáz. Vyšetřování na Ukrajině podle něho ale pokračuje.

Protože byl první případ z vyšetřované série oznámený v Praze v prosinci 2020, dozoruje případ Městské státní zastupitelství v Praze.

 

y1xcvbnm ( 16. listopadu 2023 12:24 )

Věřila bych tomu, že poplatky za volání jim platila Česká republika

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání