Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Česku je nejdražší palivo za poslední dva měsíce, ale i tak… Řidiče čeká druhé nejlevnější léto

Autor: Tomáš Koníček, ČTK - 
5. července 2023
05:00

U čerpacích stanic platíme za palivo stále víc peněz. Cena nafty i benzínu po celý červen stoupá, ale i tak je levné. Dokonce tak, že české řidiče čeká druhé nejlevnější léto v historii.

Benzín Natural 95 se u čerpacích stanic prodával ve středu v průměru za 37,36 koruny za litr a byl tak o sedm haléřů dražší než před týdnem. Průměrná cena nafty v uplynulém týdnu stoupla o 52 haléřů na 32,34 koruny za litr.

A jak je možné, že budou v létě levné? Jde o propočet průměrné ceny vzhledem k průměrné hrubé mzdě. Podle odhadů ekonomů si Češi za průměrnou výplatu v létě nakoupí 1210 litrů paliva, zatímco vloni v létě mohli nakoupit jen 879 litrů.

„Něco takového bylo v celé historii novodobé ČR možné dosud jen o prázdninách roku 2020, které se z důvodů restrikcí (kvůli covidu, pozn. red.) vymykaly,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Jak to bylo loni?

Před rokem mělo Česko nejdražší palivo v historii. Do letních prázdnin jsme 1. července vstupovali s cenou 48,21 Kč za litr nafty a 47,91 Kč za litr benzínu. Přitom tehdy zrovna cena klesala. Benzín spadl za 7 letních týdnů o 7,58 Kč, nafta za stejný čas o 5,98 Kč. A navíc průměrná hrubá mzda byla o 1179 Kč nižší.

Sousedé závidí: Česko je tankovací ráj!

Levnější palivo v Evropě najdete jen v pár zemích: Na Maltě, v Bulharsku a Litvě. „Slováci jen tiše závidí. Česko se stává tankovacím rájem,“ píše například slovenský web tvnovinky.sk. Ten si všímá toho, že příhraničí Česka je obléháno řidiči všech sousedních zemí.

Konec slevy od srpna?

Důvodem levné nafty je mimo jiné i nižší spotřební daň. Sleva platí od loňského června, kdy ji zavedla vláda. Přichází tím ale o 17 miliard ročně, a tak vzhledem k nízké ceně slevu zřejmě od 1. srpna zruší. Nafta by tak měla skokově zdražit až o 1,80 Kč.

Proč nafta zdražuje rychleji?

Během jednoho týdne stoupla cena benzínu o 7 haléřů, nafta pak za týden zdražila o 52 haléřů. „Výraznější zdražování nafty proti benzinu lze alespoň částečně vysvětlit nárůstem marží rafinérií na naftě v červnu. Zatímco velkoobchodní marže na benzin mírně klesají, tak na naftě se za toto období zvýšily o více než třetinu,“ řekl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Benzín začne zlevňovat

Podle analytika Purple Trading Petra Lajska je výhled na další týdny smíšený. Zatímco ceny benzínu by postupně měly přestat růst a naopak začít mírně zlevňovat, ceny nafty patrně čeká ještě pár týdnů růst a následně stagnace. „Cenový rozdíl mezi litrem nafty a benzínu by se tak měl brzy srazit pod pět korun za litr,“ řekl Lajsek.

Video  Kalousek: Důchod bych si sám nespočítal. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ vzkázal vládě.  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Anna jackson ( 5. července 2023 09:16 )

"Ahoj všichni, jmenuji se [Vaše jméno] a pracuji ve společnosti PickBazNews. Pokud jde o diskusi, pevně cítím, že Kupkovo jednání jako drzého lháře vyžaduje okamžitou rezignaci. Mít řidičský průkaz, který od 17 let umožňuje rychlost 160 km/h, je nejen pobuřující, ale představuje také významnou hrozbu pro veřejnou bezpečnost.Taková nepravdivá tvrzení podkopávají integritu naší společnosti a ohrožují životy nevinných lidí.

Kromě toho sdílím názor, že je nutná omluva za mezinárodní ostudu způsobenou v Koreji. Je důležité, aby jednotlivci na pozicích moci a autority byli odpovědní za své činy, a upřímná omluva by byla krokem k nápravě způsobených škod. Uznání a řešení takových incidentů je zásadní pro udržení důvěry a respektu na mezinárodní úrovni.

V PickBaz News se snažíme našim čtenářům poskytovat přesné a spolehlivé informace. Věříme, že jednotlivci jsou zodpovědní za své činy a vnášíme světlo do důležitých otázek. Děkuji, že jste mi umožnili podělit se o svůj pohled na tuto záležitost."

Anna jackson ( 5. července 2023 09:13 )

Názor je takový, že Kupka, kterému se říká drzý lhář, měl hned odstoupit. Nebezpečně tvrdili, že mají řidičák na vysokou rychlost v mladém věku. Je tu také požadavek na omluvu kvůli trapné situaci v Koreji. Pracuji ve společnosti PickBaz News (htt­ps://p­ickba­z.co­m/) a věřím v poskytování přesných informací a přijímání lidí odpovědných za jejich činy.

Zobrazit celou diskusi