Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Šílená situace v nemocnicích v Gaze: Prochladlá miminka balí do fólií!

Autor: lim - 
15. listopadu 2023
05:00

Personál největšího zdravotnického zařízení v Gaze se podle informací úřadů Hamásu ze všech sil snaží udržet při životě desítky novorozenců, které museli lékaři akutně přemístit z inkubátorů na jiná oddělení. Nemocnice al-Shifa je bez proudu a kyslíku, miminka jsou údajně zabalená ve hliníkové fólii, aby se alespoň trochu prohřála.

„Nedokážu říct, jak dlouho ještě vydrží. Včera jsem tu měl 39 dětí, dnes jich tu je 36. O další děti mohu přijít každou hodinu. Nikdy v životě bych nečekal, že vedle sebe na lůžku položím 39 miminek, a to bez proudu, kyslíku, mléka a zdravotnického personálu,“ popsal kritickou situaci primář dětského oddělení zařízení al-Shifa Mohamed Tabasha podle deníku Mirror

Personál nemocnice musel děti přemístit na jiná oddělení. „Před chvílí jsem byl u nich. Vyndali jsme je z inkubátorů, maličké jsme zabalili do fólie a dali vedle nich horkou vodu, abychom je mohli zahřát," dodal ředitel nemocnice Muhammad Abu Salmiya.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze uvedlo, že od začátku nedostatku elektrické energie minulý týden zemřelo 6 předčasně narozených dětí a devět pacientů. Světová zdravotnická organizace varovala, že více než polovina nemocnic v Gaze přestala fungovat. Dodala, že v oblasti neustále probíhá střelba a bombardování. 

Válka Izraele s Hamásem
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:50
7. 10. 2023
!

„Tuto válku vyhrajeme, ale cena bude vysoká... Pomstíme se jim za tento černý den,“ uvedl izraelský premiér Netanjahu ve večerním projevu a varoval, že válka potrvá dlouho a bude náročná.

Děkujeme Vám, milí čtenáři, za dnešní sledování dramatického dění v Izraeli i Pásmu Gazy. Náš online přenos bude na Blesk.cz pokračovat i v neděli. Dobrou noc.

22:39
7. 10. 2023

Izrael dnes neochránil zcela ani Iron Dome (Železná kopule), pozemní systém, který zachycuje a ničí rakety a minomety krátkého doletu. Od svého zavedení v roce 2011 se přitom stal oporou obrany země, upozorňuje The Wall Street Journal.

Bez tohoto záchranného systému by však byly škody ještě mnohonásobně větší. Iron Dome, který má zhruba 90procentní úspěšnost, je přitom poháněn bateriemi protiraketové obrany, které se mohou bránit proti minometným útokům a raketám, jako jsou ty odpalované z palestinských území - do vzdálenosti asi 40 mil od baterie. Baterie jsou mobilní, takže je lze přemístit tam, kde jsou potřeba, dodává WSJ.

22:06
7. 10. 2023
!

Bilance izraelských obětí útoku ozbrojenců z Hamásu vzrostla na 250, uvedl list The Times of Israel. Zraněných je podle úřadů přes 1450. Hnutí Hamás oznámilo, že vypálilo dalších 150 raket směrem na Tel Aviv.

Video  Izraelská armáda v akci: Evakuace zraněného vojáka z Gazy  - IDF
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání