Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Generál ve výslužbě vyrazil do boje s Hamásem: Na vlastní pěst zachránil desítky lidí

Autor: hpe, ČTK - 
9. října 2023
19:04

Izraelský voják v důchodu se rozhodl nesedět doma a vyjel přímo do ohniska bojů mezi radikálním hnutím Hamás a izraelskými složkami. Generál ve výslužbě Jair Golan spolu se svým týmem zachránil několik desítek lidí.

Na začátku útoku na Izrael teroristé z radikální hnutí Hamás přepadli účastníky hudebního festivalu, který se konal v Negevské poušti u kibucu Reim jen pár kilometrů od Pásma Gazy. Festival Supernova se stal místem zřejmě nejhoršího masakru během víkendového útoku, extremisté zabili přes 260 účastníků akce a další unesli do Pásma Gazy.

Bilance mohla být ještě horší, nebýt hrdinského činu Jaira Golana, izraelského generála ve výslužbě. V okamžiku, kdy byly policie a armáda ochromeny a neschopny civilistům pomoct, Golan si oblékl svou starou uniformu a na vlastní pěst se vydal pomoct co nejvíce lidem. Sestavil záchranný tým a vyrazil do terénu. 

Golan nejprve zachránil několik dospělých lidí, kteří se schovávali v okolí místa konání hudebního festivalu Supernova. Jedním z nich byl i syn novináře, který Golana přes telefon poprosil o pomoc. 

Video  Únosci z Hamásu v akci: Studentka (25) prosila o život, teroristé unášeli do Gazy i další Izraelce.  - Reuters
Video se připravuje ...

„Řekněte mi, kde je a já ho přivedu zpátky domů,“ odvětil vyděšenému otci Golan a se svou malou záchranou jednotkou vyrazil rovnou do válečné zóny. Golanově skupině se postupně podařilo zachránit několik desítek lidí.

Jair Golan byl nedávno poslancem za levicovou stranu Meretz. V minulosti čelil kritice za své výroky na adresu izraelské armády. Vyčítal jí například brutalitu při zacházení s Palestinci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání