Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vlak na Strakonicku smetl čtyři lidi: Dva mrtví a dva vážně zranění!

Aktualizováno -
3. října 2023
17:00
Autor: ČTK - 
3. října 2023
11:04

Vlak v úterý odpoledne srazil u Bělčic na Strakonicku čtyři pracovníky Správy železnic. Dva z nich zemřeli a dva jsou těžce zraněni. Muži na místě pracovali a srazil je vlak, který mířil do depa. ČTK to řekl mluvčí Správy železnic Pavel Tesař. Ve vlaku nikdo necestoval. Stav dvou zraněných mužů je podle záchranné služby vážný, vrtulníky je transportovaly do nemocnic v Plzni a v Českých Budějovicích. Tragickou událost vyšetřuje Drážní inspekce.

„Bližší podrobnosti tragické události zjišťujeme," řekl Tesař. Dodal, že nehoda se stala v 9:20. Cestující mezi Blatnou a Březnicí musí využít náhradní autobusovou dopravu, uvedly České dráhy na webu. Policisté zkouškou vyloučili, že by strojvedoucí požil alkohol.

"Na místo jsme vyslali tři naše pozemní posádky a jednu posádku ze Středočeského kraje a také vrtulníky z Plzně a z Českých Budějovic. U dvou mužů mohl lékař jen konstatovat smrt. Další dva utrpěli těžká mnohočetná poranění, která je ohrožovala na životě. Pacienty jsme letecky transportovali do nemocnic v Plzni a v Českých Budějovicích. Stav obou mužů je vážný," uvedla mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

"Kolegové pracují na místě a celou událost vyšetřují. Na bližší závěry je velmi brzy a nechceme nijak spekulovat. Závěrečná zpráva bude hotová v řádu měsíců," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Kromě inspekce jsou stále na místě i hasiči a vyšetřovatelé.

Ztráta nejvyšší, smutní ředitel

"Jedná se o ztrátu nejvyšší. Žádná slova nedokážou vyjádřit zármutek, jenž nyní prožívají pozůstalí i spolupracovníci. Nic nemůže nahradit hodnotu života, buďte prosím obezřetní v každé jeho minutě. Vyjadřuji tímto opravdu upřímnou soustrast všem pozůstalým a zraněným kolegům přeji mnoho sil," uvedl v prohlášení ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Smrtelné nehody pracovníků na železnicích jsou spíše ojedinělé. Dva železniční dělníci zahynuli v říjnu 2010 na trati mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. U Prackovic nad Labem je srazil mezinárodní vlak EC 175 z Hamburku do Budapešti. V září 2015 vagony srazily na trati v Golčově Jeníkově dva muže, kteří tam pracovali. Jeden z nich zemřel. Vagony se zřejmě utrhly.

Video  Záchranáři zasahovali ve zlínské Zoo u zraněného chlapce (3) s rozbitou hlavou.  - ZZS Zlínského kraje
Video se připravuje ...

verka1 ( 3. října 2023 12:40 )

Velké neštěstí, kdo udělal chybu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání