Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Případ záhadné vraždy dětské královny krásy JonBenét (†6): Policie má nové podezřelé!

Autor: hpe - 
3. října 2023
08:27

Americkým národem milovanou a talentovanou dětskou miss JonBenét Ramseyovou (†6) našel před 27 lety zavražděnou ve sklepě rodinného domu její vlastní otec John (79). Policie stále nezná pachatele, ale nyní se možná utahuje smyčka. Kriminalisté sesbírali 1000 vzorků DNA a mají v hledáčku nové podezřelé!

Psal se 26. prosinec roku 1996, kdy se Ramseyovým navždy změnil život. Vánoční svátky se proměnily v noční můru. Ve sklepě jejich rodinného domu v Boulderu ve státě Colorado se totiž našlo zubožené tělo jejich šestileté milované dcery, dětské královny krásy JonBenét. Dívenka byla surově zmlácena a poté zardoušena, tělo neslo i známky sexuálního napadení.

Případ otřásl a šokoval nejen místní komunitu. Mnoho lidí včetně rodičů JonBenét nebylo  s vyšetřováním místní policie spokojeno. „Policie v Boulderu byla naprosto nezkušená,“ vysvětlil otec.

Na místě činu vyšetřovatelé našli bílou deku a nylonový provaz, kterým byla JonBenét uškrcena. Zlomovým důkazem, díky kterému po tolika letech vyšetřovaní pokročilo, je DNA skrytá pod nehty oběti. 

Hlavním podezřelým byl dlouhou dobu pedofilní učitel John Mark Karr (58), který se sám k vraždě přiznal. Tvrdil, že dívku zdrogoval a následně zneužil. Při pitvě však nebyly v těle nalezeny žádné stopy po drogách. Jeho DNA se taktéž neshodovala s DNA nalezenou na místě činu, a byl tedy v roce 2006 zproštěn obvinění. 

V roce 2019 vyplulo na povrch, že dvorní fotograf malé miss Randy Simons (70) u sebe přechovával dětskou pornografii. Matka JonBenét, Patsy, Randyho sama podezřívala a tvrdila, že drak, kterého Randy její dceři daroval, má provaz ze stejného materiálu jako provaz nalezený na místě činu. 

Policii se tedy zdálo vysoce pravděpodobné, že by oním vrahem mohl být právě on. Nicméně se Simonse kvůli nedostatku důkazů nepodařilo usvědčit. Naděje na dopadení vraha se opět zdála marná. 

V roce 2022 John však apeloval na coloradské úřady a sepsal petici. Dožadoval se vyšetření celého případu nezávislou institucí, která by provedla nový sběr DNA. Petici podepsalo několik stovek lidí. 

Zlom ve vyšetřování

Nyní kriminalisté pracují s novou vyšetřovací verzí. Na základě informací z nových výslechů a výslechů předešlých podezřelých vznikla teorie, že dříve obviněný Karr nejspíše kryl někoho jiného. Z toho důvodu se policie rozhodla dále sbírat vzorky DNA a porovnávat je s těmi, které se nalezly přímo na místě činu. Stále zdokonalující se technologie v ohledání DNA přináší ztracenou naději na dopadení vraha. 

„Máme několik nových podezřelých, tudíž doufáme, že se nám podaří vypátrat, kdo zabil JonBenét,“ uvádí pro Daily Mail policie. 

Nikdo z těchto podezřelých však nebyl jmenován a k žádnému oficiálnímu obvinění zatím nedošlo. 

Video  Malá Miss smrt. Dětská královna krásy JonBenét Ramsey byla zavražděná v šesti letech.  - Videohub
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání