Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tomáš (16) doma zpracovával dřevo a upadl na cirkulárku: Amputace a 12hodinová operace na záchranu ruky!

Tomáš doma zpracovával dřevo a upadl na cirkulárku:  Přišel o část levé ruky, v nemocnici ho 12 hodin operovali.
Tomáš doma zpracovával dřevo a upadl na cirkulárku: Přišel o část levé ruky, v nemocnici ho 12 hodin operovali.  (Autor: Blesk: Václav Burian, profimedia.cz)
Autor: VaB - 
3. října 2023
17:01

Už chtěl s prací skončit, ale řekl si, že mu toho už moc nezbývá. 16letý Tomáš ve Starých Splavech v září zpracovával na dvoře dřevo. V jeden nešťastný moment šlápl na hřebík, zamotala se mu hlava a spadl na spuštěnou cirkulárku. Výsledkem byla amputace levé ruky, náročná záchrana a dvanáctihodinová operace.

Šestnáctiletý Tomáš D. doma na dvorku zpracovával dřevo. Používal k tomu i cirkulárku, na které dřevo nařezával. Zřejmě se mu mezi tím vším dřevem zatoulal i hřebík, na který bohužel šlápl. Lekl se, zamotala se mu hlava a on upadl. Bohužel tak nešťastně, že levou rukou dopadl na zapnutou cirkulárku.  

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Během vteřiny přišel o levou ruku v oblasti předloktí. O případu, ze kterého se tají dech, informoval Dokský zpravodaj ve svém říjnovém vydání. Obrátila se na ně samotná rodina, kterou tato smutná událost zasáhla.

Rychlá akce

Co se na dvorku těžce zraněnému Tomášovi muselo dít, snad radši ani nedomýšlet. Velmi rychle ale zareagovala jeho teta Klára, která zavolala záchrannou službu a o mladíka se postarala. „První pomoc byla náročná pro paní Kláru i z toho důvodu, že se musela postarat také o amputovanou ruku,“ popisují ve zpravodaji.

Záchranná služba z Doks byla na místě za neuvěřitelné čtyři minuty, o asi dalších deset minut už přistával nedaleko domku vrtulník liberecké záchranné služby. Podle mluvčí záchranářů Michala Georgieva byl mladý muž ve vážném stavu, rozhodoval proto čas.

Lékař proto rozhodl, že se mladík převeze letecky do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Šlo o zhruba patnáctiminutový let. Tam už na ně čekal tým lékařů, který měl před sebou velmi náročnou a dlouhou práci. „Operace trvala 12 hodin a Tomáš má opět ruku na svém místě,“ dodává rodina.

Velké poděkování

Příbuzní šestnáctiletého bojovníka Tomáše se rozhodli s pomocí Dokského zpravodaje poděkovat všem, kteří se na záchraně podíleli. Poděkovali záchranářům na místě, operátorce linky 155 za telefonem, ale i sousedům. „Děkujeme sousedům, kteří okamžitě přispěchali na pomoc, když slyšeli zoufalé volání o pomoc. Tomáš byl totiž po celou dobu při vědomí,“ popisuje rodina mrazící momenty.

Na závěr dodávají, že mají lidé dát na svou intuici. „Tomášovi ‚něco' říkalo, že už by měl skončit, ale chtěl svou práci dodělat, vždyť mu zbýval jen kousek,“ zakončují.

Video  Na dně slapské přehrady objevil potápěč rozřezané mrtvé tělo.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Klarka Klarka ( 13. října 2023 03:02 )

Mladíku, nechť se Vám daří! Pokorně poděkujte lékařům! Možná je to řízení Pána a bude zVás lékař! Držím Vám palce na cestě životem!

ivana kollerova ( 4. října 2023 02:14 )

stesti v nestesti, uzasna a rychla koordinace zachranarskeho tymu a lekaru preji brzke uzdraveni

harpyje ( 3. října 2023 19:24 )

Dobra prace, zachranit uriznutou ruku
Snad klukovi zustane na pamatku jen drsnacka jizva

lollo ( 3. října 2023 18:11 )

Tyhle operace tam vede doktor Sukop. Na tohle je fakt kapacita.

XYZ3 ( 3. října 2023 17:23 )

Cirkulárka seká ruku?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání