Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dívenka se u Dobříše topila v zahradním bazénu: Na místě zasahovali i letečtí záchranáři

Autor: VaB - 
25. srpna 2023
15:02

Od resuscitace k topící se dívence. Středočeští záchranáři mají za sebou dva náročné zásahy, ke kterým došlo v rozmezí několika hodin. Nejdřív oživovali muže, u kterého došlo k náhlé zástavě oběhu. Poté vyráželi k dívence, která se topila v bazénu na zahradě rodinného domu.

K tonutí došlo v jedné vesnici nedaleko Dobříše. Mělo jít o zhruba rok a půl starou holčičku, která se topila v bazénu na zahradě rodinného domu. „Posádka RV byla na místě již za šest minut od převzetí informace k výjezdu, posádka RZP pak o pouhé dvě minuty později,“ popisují záchranáři ASČR. 

Blesk kalkulačka - přemýšlíte o životním pojištění?

Na místě začali rychle pracovat na zajištění základních životních funkcí. Tou dobou už na místě přistával i vrtulník pražské letecké záchranné služby. „Dívka byla následně přepravena pozemní cestou na dětskou jednotku intenzivní péče Oblastní nemocnice Příbram,“ dodávají.

K tragédii dojde hned

Záchranáři v rámci případu, který tentokrát naštěstí dopadl dobře, prosí rodiče o obezřetnost. „Prosíme rodiče, aby dávali pozor, neboť děti jsou velmi rychlé a může dojít během pár sekund k obrovskému neštěstí,“ uvádějí s tím, že na závěr děkují i svým kolegům za práci v úmorných vedrech.

Náročná resuscitace

Ještě pár hodin před výjezdem k tonoucí dívce usilovali o život muže (61), kterého na Dobříšsku postihla náhlá zástava oběhu. „Na místě ještě před příjezdem posádek ZZS zafungoval skvěle záchranný řetězec, kdy svědci prováděli laickou resuscitaci,“ popisují začátky akce záchranáři. I v tomto případě na místo zamířil vrtulník letecké záchranky.

Pacienta pak připojili na přístroje i speciální stroj Lucas. Ten může pacienta resuscitovat za letu ve vrtulníku nebo jízdy v sanice. Následně byl muž letecky transportován do nemocnice v Motole.

Video  V pražském Hloubětíně utonul 17letý mladík. I přes snahu záchranářů a potápěčů se ho nepodařilo zachránit  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání