Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obří požár lodi s 3000 auty: Jeden mrtvý, další se zachránili skokem ze 30 metrů

Autor: jel, ČTK - 
26. července 2023
16:36

U nizozemského pobřeží ve středu začala hořet loď převážející 3000 aut z Německa do Egypta. Podle nizozemských médií se jedná o mercedesy. Na palubě bylo 23 členů posádky. Dvaadvacet lidí se zranilo a jeden člověk zemřel. Oheň pravděpodobně způsobil jeden z elektromobilů na palubě. Hasiči se snaží požár zlikvidovat, ale kropí pouze boky, aby se loď nepotopila.

V oblasti Severního moře stále pokračuje rozsáhlá operace, požár může podle nizozemských úřadů trvat i několik dní. Boky lodi záchranáři kropí vodou, vyhýbají se ale palubě, aby plavidlo nepotopili.

„Posádka se snažila požár uhasit sama, ale nepodařilo se jí to. Bohužel jedna osoba zemřela a několik dalších bylo zraněno,“ uvedla podle agentury AFP nizozemská pobřežní stráž. Dvaadvacet členů posádky záchranáři převezli do nemocnice s dýchacími obtížemi, popáleninami a dalšími zraněními.

Sedm lidí muselo podle záchranářů skočit do moře, aby se zachránili před plameny, a překonat při tom 30metrový výškový rozdíl. „Jeden po druhém skákali a my jsme je lovili z vody. Byli opravdu zoufalí, takže museli skočit,“ řekl nizozemským médiím Willard Molenaar, kapitán jednoho ze záchranných člunů..

Požár na lodi Fremantle Highway podle pobřežní stráže vypukl v brzkých ranních hodinách severně od Západofríských ostrovů. Nyní se plavidlo nachází asi 27 kilometrů severně od ostrova Ameland, z frekventované přepravní trasy jej odtáhl remorkér. Loď přepravovala celkem 2857 vozidel, z toho 25 elektromobilů.

Video  Šéf hasičů o požárech v Řecku: Vlček doporučil na Rhodos a další zasažené ostrovy necestovat.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

krapotkin ( 27. července 2023 20:08 )

A začalo to zase od nám vnucovaných elektroaut.

Pipina Královská ( 26. července 2023 20:35 )

Šmarjááá, tak vono nestačí, že hoří na souši, vono musí hořet i na móři 🤦🏻‍♀️ Prostě si to ti lidi chtějí užít všude 🤦🏻‍♀️🤷‍♀️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání