Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko chystá sabotáže elektráren a kabelů v Severním moři? Má tam maskované lodi, tvrdí Skandinávci

Aktualizováno -
19. dubna 2023
15:25
Autor: ČTK, swp - 
19. dubna 2023
10:20

Rusko údajně využívá flotilu plavidel maskovaných jako rybářské a výzkumné lodi, s jejichž pomocí plánuje sabotáže větrných elektráren, plynovodů a komunikačních kabelů v Severním moři. S tvrzením na základě společného pátrání přišla veřejnoprávní média v Dánsku, Norsku, Švédsku a Finsku, informoval dnes server BBC News. Podle Kremlu se severská média mýlí a Rusko obviňují ze špionáže nepodloženě.

Lodě, které navenek vypadají jako rybářské čluny nebo výzkumná plavidla, jsou vybavena podvodním sledovacím zařízením a mapují klíčové oblasti, které by bylo možné napadnout.

Podle zdrojů dánské stanice DR je cílem naplánovat sabotáž proti severským zemím, mimo jiné přerušením elektrických a datových kabelů přes Atlantik a do zbytku Evropy.

Televize uvádějí, že analyzovaly zachycenou komunikaci ruského námořnictva, která potvrzuje existenci takzvaných „lodí duchů“. Tato plavidla se pohybují mořem s vypnutými vysílači a nesdílejí tak svou polohu. Jedním z nich je údajně také plavidlo Admirál Vladimirskij, které je oficiálně na oceánografické expedici.

Podle severských zemí je to ve skutečnosti ruská špionážní loď a DR zveřejnila i záběry tohoto plavidla, včetně záběrů ozbrojených maskovaných mužů na jeho palubě.

Kreml na tvrzení severských médií okamžitě reagoval, píše agentura AFP. „Média z těchto zemí udělala ve své reportáži chybu. Radši znovu nepodloženě obviňují Rusko,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov. Zopakoval, že Moskva žádá „nestranné a transparentní vyšetřování“ útoku, který vloni vyřadil z provozu plynovod Nord Stream.

Podle zpravodajských služeb a odborníků oslovených médii je to ruský vojenský program, který je řízen přímo z Moskvy a je ústředním bodem ruských příprav na možný konflikt se Západem. Skandinávské televize o tom natočily dokumentární seriál, první díl odvysílají dnes. 

Podle norské televize nejméně 50 ruských lodí mělo v posledních deseti letech možnost „skrytě sbírat informace“ ve vodách spadajících pod norskou zprávu.

Televize také cituje případ, kdy na palubě ruské rybářské lodě objevila v uzamčeném prostoru obsluhu starých sovětských radiostanic. Švédská televize identifikovala za posledních pět let 27 podezřelých lodí, jež pluly ve švédských vodách či přistály v tamních přístavech.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa