Nejpopulárnější vývary a krémy jsou dlouhodobě ty asijské. V první desítce se umístily hned tři japonské polévky a dvě z Thajska. Zlatou pozici obsadila »nudlovka« jménem ramen právě ze země vycházejícího slunce. Další místa v první desítce pak její varianty. Poměrně překvapivé je druhé místo polské zelňačky žurek. Bronzová pak byla turecká čočková polévka mercimek çorbası.

Hlasovali gurmáni, kteří cestují po celém světě a hodnotí jídla pro společnost Taste Atlas, která zveřejňuje pravidelně aktualizované žebříčky. Česká česnečka byla jedenáctá. Proč ze všech tuzemských polévek zaujal právě oukrop?

„Myslím, že jde o originalitu. Máme mnoho skvělých polévek, ale trochu splývají s podobnými polévkami z dalších zemí střední Evropy. Body v takových žebříčcích se pak rozdělí,“ vysvětluje Martin Franc, historik stravování, který uvádí pořad Zmlsané dějiny light na MALL.TV.

Přestože česnečka má trochu pověst jídla pro chudé, podle Martina France ji lze připravit luxusním způsobem. „Dovedu si ji představit třeba jako výborný doplněk vepřových hodů,“ říká.

TOP 11

1. Tonkotsu ramen – nudlová polévka (Japonsko)

2. Žurek – zelňačka s žitným kvasem (Polsko)

3. Mercimek çorbası – čočková polévka (Turecko)

4. Tom kha gai – pikantní kuřecí (Thajsko)

5. Sopa de lima – fazolová polévka (Mexiko)

6. Bori-bori – knedlíčková polévka (Paraguay)

7. Ramen – nudlová polévka (Japonsko)

8. Tom yum – krevetová polévka (Thajsko)

9. Shoyu ramen – nudlová polévka (Japonsko)

10. Lohikeitto – lososová polévka (Finsko)

11. ČESNEČKA (ČESKO)

Tahle staví na nohy 

Taste Atlas uvádí českou česnečku coby ideální jídlo, které vám pomůže zmátořit se po večírku, když jste to přehnali s alkoholem. Sílu ale dodá i při nachlazení. Jak na ni?

POTŘEBUJETE: ✔ 6 stroužků česneku ✔ 1 cibuli ✔ 5 brambor ✔ vejce ✔ 1,5 l zeleninového vývaru ✔ sůl ✔ pepř ✔ majoránku ✔ máslo ✔ kmín

POSTUP: V hrnci osmahneme cibuli dorůžova a zalijeme vývarem, přivedeme k varu a necháme probublávat. Na menší kousíčky rozkrájené brambory uvaříme zvlášť v osolené a okmínované vodě. Když jsou brambory poloměkké, přendáme je do polévky. Nevařte brambory v polévce, pouštějí škrob a kazí chuť. Do vařící polévky vlijeme rozšlehané vajíčko.

Ochutíme pepřem, špetkou drceného kmínu a solí. Povaříme ještě minutu a stáhneme z plotny. Až poté přidáváme prolisovaný česnek a majoránku. Podávat můžeme se sýrem, který ale servírujte v mističce extra. Dobrým doplňkem jsou i krutony z osmahnuté housky či chleba.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept: Česnečka Videohub

Fotogalerie
3 fotografie