Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Jak zdražily mléko, pečivo či papriky? Expert popsal příčiny, Nekula špatné výsledky kontrol

Autor: ČTK, lig, simao - 
13. dubna 2023
15:06

Březnová inflace byla mírně vyšší, než očekávala Česká národní banka (ČNB). Její zimní prognózu překonala o 0,2 procentního bodu, když dosáhla 15 procent. Rychlejší, než ČNB předpokládala, byl růst cen potravin. Podívejte se v přehledné infografice Blesku, jak zdražily mléko, pečivo či třeba papriky. Tlak na ceny chce přitom vyvíjet ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou však horší, než se očekávalo, uvedl dnes Nekula při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin na twitteru.

Potraviny, nápoje a tabák proti minulému roku zdražily o 17,7 procenta, zatímco prognóza ČNB počítala s růstem o 15,1 procenta.

V nadcházejících měsících čeká centrální banka zpomalování inflace, ve druhé polovině roku se sníží na jednociferné hodnoty, uvedl dnes ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

„Růst cen potravin zůstává i přes určité zmírnění nadále zvýšený. To souvisí s předchozím výrazným zdražením agrárních a potravinářských komodit jak ve světě, tak i na domácím trhu,“ uvedl Král.

Růst regulovaných cen byl naopak o 2,3 procentního bodu pod očekáváním ČNB, když meziročně dosáhl 30 procent. Podle centrální banky to souviselo se zlevněním dodávek od některých distributorů energií pod cenový strop.

Podívejte se v infografice Blesku přehledně na to, které potraviny dál zdražují

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula dnes na tiskové konferenci uvedl, že výsledky kontrol cen potravin jsou horší, než se očekávalo – a dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Kontroly mají podle něho pokračovat. Úřady v minulých dvou týdnech provedly přes 250 společných kontrol.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stouply o 23,5 procenta.

Nekula řekl, že by uvítal, kdyby se řetězce místo prodeje mnohdy předraženého zboží soustředily na plnění základních podmínek prodeje. Měly by podle něho dbát na dodržování všech hygienických zásad a na správné deklarování cen.

Vedoucí právního oddělení ČOI Vlastimil Turza uvedl, že ze 417 kontrol, které dělal úřad společně se SZPI či samostatně, se v 91 případech zjistilo porušení zákona. Nejčastěji se týkalo poctivosti prodeje, kdy obchodníci účtovali za zboží vyšší cenu, než byla na cenovce. Kontroly podle něho zjistily i porušování pravidel u slevových akcí, když řetězce porušovaly povinnosti uvádět nejnižší cenu za posledních 30 dnů.

Nekula: Kontroly vedou k tlaku na ceny

Podle Nekuly intenzivní kontroly vedou k tlaku na ceny. Jako příklad uvedl, že podle týdenního hlášení v polovině března průměrná cena vajec klesla proti předchozímu období o desítky haléřů, když se dříve přitom podle něho objevovaly názory, že budou vejce na Velikonoce stát až deset Kč. Doplnil, že u másla se od prosince 2022 snížila cena za kostku z 53,40 Kč na 42 Kč.

„V těchto dnech se dá ve slevových akcích pořídit kostka másla za méně než 30 Kč,“ řekl. Podle Nekuly klesají i ceny nesezonního zboží, což potvrzuje, že prostor na snížení cen na trhu je. „Někteří zkoušeli vyšponovat ceny na maximum a otestovat si práh bolesti,“ doplnil.

Nekulovým cílem je dosáhnout zdravého konkurenčního prostředí. Tento týden také zopakoval, že vláda nechce nijak narušovat trh například stanovováním maximálních cen.

Ceny pohonných hmot poklesly

Podle očekávání se naopak meziročně propadly ceny pohonných hmot, jejich pokles o 17,6 procenta odpovídal prognóze ČNB. Souviselo to s vývojem na trhu s ropou a s posilujícím kurzem koruny, velkou roli ale podle Krále hrála především vysoká srovnávací základna loňského roku, kdy pohonné hmoty prudce zdražily po rozpoutání ruské agrese vůči Ukrajině.

Jádrová inflace, tedy vývoj cen neregulovaných komodit bez potravin a pohonných hmot, v březnu pokračovala ve zpomalování. V souladu s prognózou ČNB klesla na 11,5 procenta z únorových 12,1 procenta.

V jejím poklesu se projevuje postupné slábnutí růstu zahraničních průmyslových cen a útlum spotřeby českých domácností,“ uvedl Král. Upozornil ale, že hodnota jádrové inflace stále zůstává vysoká.

Podle Krále vývoj cen naplňuje očekávání prognózy, že po přechodném zrychlení cenového růstu na samém počátku letošního roku bude inflace rychle klesat.

„Ve druhé polovině letošního roku se sníží na jednociferné hodnoty. Tržní složky inflace zvolní vlivem snižujících se nákladových tlaků ze zahraničí i z domácí ekonomiky. Současně dojde k postupné korekci ziskových marží domácích výrobců, obchodníků a poskytovatelů služeb,“ uvedl Král.

ČNB předpokládá, že počátkem příštího roku meziroční inflace klesne do blízkosti dvouprocentního cíle centrální banky. Přispět by k tomu měla i zpřísněná měnová politika centrální banky, uvedl Král. Guvernér ČNB Aleš Michl opakovaně uvedl, že bankovní rada hodlá držet základní úrokovou sazbu na vyšších úrovních, než bylo v minulosti obvyklé.

Video  Šéfka potravinářů o vysokých cenách jídla. Kdy se dočkáme zlevnění?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

XLADI ( 13. dubna 2023 19:21 )

Bude o tom jen kecat jako doposud. Je akorát trapnej.

XLADI ( 13. dubna 2023 19:19 )

Ten takhle kecá už rok jak něco udělá a stále udělal H a teď tom nebude jinak

krapotkin ( 13. dubna 2023 17:37 )

To je mi ale překvapení. Ministr zločinecké vlády se probudil a zjišťuje, že si fašističtí majitelé marketů udělali z České kolonie Klondyke.

jajas ( 13. dubna 2023 17:34 )

"Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda."

verka1 ( 13. dubna 2023 16:40 )

Koupit jídlo musíme a tak nebudu v zimě kupovat předražené papriky a rajčata.

Zobrazit celou diskusi