Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hasič Zdeněk (†34) z Kolína zemřel při cestě k požáru: Dojemná slova jeho otce!

Aktualizováno -
20. července 2023
17:18
Autor: ČTK, rc - 
20. července 2023
08:53

V rodinném domě v Krakovanech vypukl v noci na čtvrtek požár. Na místo vyjeli hasiči z Kolína, ovšem při cestě se stala tragédie. Hasičská cisterna při cestě havarovala a při tragédii přišel o život hasič a otec od rodiny Zdeněk (†34). „Je tu po něm strašné prázdno,“ napsal na sociální síti jeho otec. U hasičárny a na místě tragédie v Kolíně vznikla pietní místa. 

Oznámení o havárii dostala policie ve středu před 23:00. „Po cestě řidič s cisternou naplněnou vodou havaroval. Nejprve narazil do semaforu, následně do rodinného domu, kdy v důsledku nárazu došlo k utržení pravého předního kola, a cisterna skončila převrácená na boku. Uvnitř zůstala zaklíněna celá posádka vozu,“ uvedla na webu policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Řidič cisterny při nehodě podle ní utrpěl velmi vážné zranění, s kterým byl převezen do nemocnice. V kabině cisterny byli uvězněni další tři hasiči. Dva z nich vyvázli s lehkým zraněním, jejich kolega (ročník 1989) na místě zemřel.

Hasič, táta i vášnivý fotbalista

Při nočním zásahu zemřel hasič Zdeněk H. Smutnou zprávu na sociální síti Facebook oznámil jeho otec. „Včera v noci při hasičském zásahu tragicky zahynul náš syn Zdeněk, byl to i výborný festivalový parťák, svědomitý tatínek a manžel, vždy ochotný komukoliv pomoci. Je tu po něm strašně prázdno,“ napsal na facebooku. Zdeněk byl i vášnivým fotbalistou. „Strašně smutná zpráva zasáhla nás všechny. Každé slovo je asi zbytečné. Při nočním zásahu HZS v Kolíně zahynul hasič, táta, manžel, ale i kutnohorský fotbalový sudí Zdeněk H.,“ napsal Okresní fotbalový svaz v Kutné Hoře.

Pietní místa

Zpráva o tragické smrti hasiče zasáhla celý Kolín a na místě tragédie vzniklo improvizované pietní místo, kam lidé nosí květiny a svíčky. Květiny a svíčky lidé začali nosit i před kolínskou hasičárnu.

Ještě během čtvrtka Okresní fotbalový svaz v Kutné Hoře zorganizoval sbírku pro rodinu zesnulého hasiče. Pozůstalým můžete přispět na transparentním účtu zde

Nehoda při cestě k požáru

Podle mluvčího hasičů Tomáše Bakaláře jeli hasiči k požáru rodinného domu a hospodářského objektu v Krakovanech. Kvůli rozsahu požáru a množství zasahujících jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu, na místě zasahovalo devět jednotek. „Uvnitř bylo seno a zvířata, evakuován byl jeden člověk ze sousedního domu,“ uvedl Bakalář. Hasiči požár lokalizovali dnes po 00:30. „Nyní probíhá vyskladňování sena a prolévání, stupeň poplachu už byl snížen na první,“ doplnil mluvčí hasičů dnes kolem 7:30. Předběžná škoda požáru je milion korun, příčina zatím nebyla stanovena.

Příčinami a okolnostmi havárie cisterny se budou zabývat kolínští kriminalisté. U zemřelého muže byla nařízena soudní pitva.

Projevy soustrasti

Soustrast pozůstalým zemřelého hasiče ve čtvrtek ráno vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „O život přišel mladý hasič, bezvadný kluk, táta od malého dítěte, syn skvělých rodičů. Další hasiči byli zraněni a já jim přeju uzdravení bez komplikací. Tohle je bolestná připomínka toho, jak pro nás každý den hasiči i policisté riskují své životy,“ uvedl na twitteru Rakušan, někdejší starosta Kolína.

Soustrast pozůstalým vyjádřila rovněž středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Upřímnou soustrast celé rodině, přátelům, kolegům z @HZS_STC Kolín," uvedla na twitteru Pecková. „Hasičská rodina ztratila jednoho ze svých členů, kolegu, ale především kamaráda. Je mi to nesmírně líto,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček.

Kamaráda mu zabil střelec z Ostravy

Před třemi lety přišel Zdeněk tragicky o svého spolužáka a kamaráda, který se stal obětí střelce Ctirada Vitáska, jenž ve Fakultní nemocnici v Ostravě zabil sedm lidí. „Kamarád, spolužák ze školy u Vězeňské služby ČR. Proč?“ napsal tehdy na sociální síť s odkazem na veřejnou sbírku, již pořádala Vězeńská služba ČR.

 

Video  V Kolíně hasič při havárii hasičské cisterny, která jela k požáru rodinného domu v Krakovanech.  - aktu.cz
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 20. července 2023 18:31 )

Pointa je myslena asik takhle.Kdyz ba jeli o 2 minuty resp 3 minuty dele, vetsinou to na vysledek pozqaru nema vliv.
kdyz jer signal vsicni zastavime u okraje, ale tak tak/zpravidla neni tak naspech/...

nick55 ( 20. července 2023 16:14 )

Upřímnou soustrast rodině. Je mi moc líto chlapečka, jako každý malý kluk hasiče určitě obdivoval, táta byl pro něj hrdina.

nick55 ( 20. července 2023 16:11 )

Přečtěte si znovu třetí odstavec. Řidič je těžce zraněný, ze zbylých tří hasičů dva lehce, třetí Zdeněk bohužel nepřežil...

sorgedoktor ( 20. července 2023 16:05 )

Hm no take snad kdyby jel pomaleji, ono jednou minutou se obycejne moc nemeni

verka1 ( 20. července 2023 14:24 )

Někdy řidič jezdí rychle, uprostřed komunikace a jak řídí v zatáčkách 👎
Hasiči jsou hrdinové a neměli by umírat 😓

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání