Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragická nehoda vojenské parašutistky: Zkušená instruktorka natočila vlastní smrt až do posledních milisekund

Autor: fik - 
16. července 2023
16:11

Seržantka Rachel Fisková byla zkušená parašutistka, avšak poslední seskok v Oxfordshire v roce 2021 se jí stal osudným. Její padák se zamotal a nešel otevřít. Kamerou, kterou měla připevněnou na helmě, zaznamenala svoje poslední okamžiky naživu! Záznam z neštěstí teď může pomoct Královskému letectvu při prevenci proti dalším nehodám.

Dvaatřicetiletá seržantka Rachel Fisková se ke Královskému letectvu připojila v roce 2011 jako výcvikový instruktor a později se stala parašutickým instruktorem na nejlepší výcvikové škole této armádní síly. 

Před svým posledním seskokem seržantka absolvovala tři úspěšné skoky bez chyby, avšak po nich se svěřila kolegům, že si všimla, že její padák má zamotaná lanka, ale vyřeší to později.

Při osudovém seskoku Rachel operovala s kamerou a natáčela nováčka, který skočil připnutý ke zkušenému instruktorovi. Vše prý začalo bez incidentů. Rachel byla poslední parašutistkou, která skákala z letadla Cessna. Natáčela dvojici asi do výšky 1 500 metrů, poté se dvojici otevřel padák, ale Rachel dál letěla volným pádem. V jednu chvíli prolétla vrstvou mraků, ale padák stále neotevřela...

Ještě než se objevila kus nad zemí země, podle informací deníku Daily Mail vykazovala malé množství pohybu těla. Zpočátku tedy zaměstnanci Královského námořnictva předpokládali, že bezpečně přistála v oblasti vedle letiště. Prvně volali Rachel na její osobní telefon a když se neozvala, letadlo Cessna, ze kterého parašutisté skákali, dostalo příkaz, aby ji hledalo. 

Letadlu se ale nepodařilo Fiskovou lokalizovat. Byla přivolána záchranná služba i vrtulník letecké služby Národní policie. Nakonec však Rachel spatřil cestující v taxíku, který o půl 6 večer volal na tísňovou linku, že vidí někoho padat z nebe. Tělo seržantky v 18:08 objevil vrtulník. 

Padák seržantky prý selhal kvůli vzduchové turbulenci způsobené polohou jejího těla během volného pádu. Kombinéza, kterou měla při seskoku na sobě, prý nebyla od Královského námořnictva a na vzniku tragédie se prý také mohla podílet. 

Jediný způsob, jakým vyšetřovatelé dokázali určit, co se stalo, byl záznam z kamery GoPro, kterou měla Rachel připevněnou na přilbě. Sekundy před její smrtí se na přilbě otočila nahoru a odhalila, že se její padák zamotal a nemohl se otevřít. Poslední záběr byl pořízen 0,034 sekundy před tragickou smrtí seržantky.

Bez těchto informací by se vyšetřovatelé spoléhali pouze na snímky pořízené na místě nehody a na základě těchto informací by pravděpodobně učinili velmi odlišné závěry. Vyšetřovatelé tvrdí, že ale nezemřela nadarmo. Záznam z kamery může údajně pomoci zabránit dalším tragédiím. 

„S velkým zármutkem oplakáváme smrt naší drahé dcery Rachel. Svůj život žila s radostí a ohleduplností k ostatním a milovala kariéru, kterou si zvolila. Rachel nám bude tolik chybět,“ uvedla rodina zesnulé seržantky v prohlášení.

 „Naše myšlenky zůstávají s rodinou seržantky Fiskové. Vyšetřování této tragické nehody je nyní ukončeno a nyní pečlivě zvážíme doporučení a podnikneme nezbytná opatření,“ vyjádřilo se Královské letectvo. 

harpia.harpyja ( 16. července 2023 19:05 )

Zkušená vojenská parašutistka? Vidí, že má zamotaná lanka a přesto jde na další seskok?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání