Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Roland (43) se prý chtěl vyhodit do povětří v davu lidí: Včas si na něj došlápli policisté!

Autor: štt - 
9. července 2023
21:52

Pětadvacet let, nebo až doživotí hrozí třiačtyřicetiletému Rolandovi z Leopoldova, kterého zadržela speciální protiteroristická jednotka. Dle obvinění plánoval sebevražedný bombový útok. Zasahující policisté u něj doma kromě výbušniny objevili i nákres sebevražedného batohu.

„Představuji si, jak vybuchuji s batohem plným trhaviny,“ psal Roland na stránce Přiznání psychiatrických pacientů, kam pravidelně přispíval. Nejdříve si zde stěžoval na špatnou lékařskou pomoc, které se mu dostalo během psychického zhroucení. Později se přiznal, že hodlá spáchat sebevraždu.

Avšak nechtěl ublížit pouze sobě, ale i nevinným lidem. V polovině června se svěřoval, že „má myšlenky na střelbu“. Z jeho příspěvků lze číst, že nepocházel ze šťastného rodinného prostředí. Stěžoval si, že doma nemohl projevovat emoce a naučil se je v sobě dusit.

Připravovaný výbuch měl proto pro něj i symbolický význam. Až nebude dál schopný držet své frustrace na uzdě, bouchnou, popisoval. K zamýšlenému útoku naštěstí nedošlo. 18. června do jeho bytu naběhlo policejní komando a muže zatklo, uvedl slovenský list Plus JEDEN DEŇ.

Byt plný chemikálií

Podle toho, co u něj policisté našli, nejspíš nežertoval. Vedle mnoha chemikálií a pyrotechnických předmětů se zde nacházel také plánek na výrobu sebevražedného batohu. V něm měla být uschována bomba, kterou šlo během chůze odjistit.

Roland již od dětství toužil, že se stane vojákem, nebo pyrotechnikem, avšak jeho psychická diagnóza mu ve snu zabránila. Chemií byl fascinován celý život. V roce 2001 se mu při manipulaci s výbušninou stala nehoda. Přišel tehdy o část zornice a lékaři mu museli amputovat konečky prstů levé ruky.

„Nemyslel jsem to vážně.“

Před vynesením obžaloby soud zkoumá, jaké motivace mohly muže ke strašlivému plánu vést a jak moc daleko byl od jejich naplnění. Roland tvrdí, že nic z toho, co psal, nemyslel vážně. Přiznává, že trpěl pocity beznaděje zejména poté, co byl vyloučen z posledního léčebného pobytu, protože si tam našel dívku. Své příspěvky vnímal jako způsob odreagování, bránil se. Proti jeho tvrzení však stojí nejen nashromážděné výbušniny, ale i nelegálně držené zbraně.

Nyní se Roland nachází ve vazbě. Soudce již nařídil, aby na něm byl proveden psychologický posudek. Až budou známy jeho výsledky, soud rozhodne, jak bude dále pokračovat.

Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc. Linka první psychické pomoci – nonstop a zdarma: 116 123, Linka bezpečí pro děti a mládež – nonstop a zdarma: 116 111.

Video  Teroristický útok na Staroměstském náměstí zranil 18 lidí. Pachatel nebyl nikdy dopaden.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání